MICOTAKIS: EKOLOŠKA KATASTROFA! Stravične posledice stotina požara koji danima bukte širom Grčke, gutajući šume i imovinu ljudi

D. D. S.

12. 08. 2021. u 21:49

USPELI smo da spasemo živote, ali smo izgubili šume i imovinu.

МИЦОТАКИС: ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА! Стравичне последице стотина пожара који данима букте широм Грчке, гутајући шуме и имовину људи

Foto AP

Sumirao je ovako premijer Kirijakos Micotakis novinarama vatrenu stihiju koja danima besni Grčkom, opisujući požare kao "najveću ekološku katastrofu u poslednjih nekoliko decenija".

Precizirao je da su se vlasti svakodnevno suočavale sa oko 100 aktivnih požara i da se situacija, srećom, znatno popravila, budući da je većina velikih požara oslabila u intenzitetu.

Požari su izbili usled najintenzivnijeg i najdužeg toplotnog talasa koji je zahvatio Grčku u poslednjih 30 godina. Stotine šumskih požara izbilo je širom zemlje.

Foto AP

Najmanje 1.300 domova je oštećeno, od čega je bar 300 totalno uništeno u požarima koji besne u Grčkoj u prethodnih devet dana i koji su uništili 84.500 hektara zemlje.

Najveći požar izbio je 3. avgusta na Eviji, drugom najvećem grčkom ostrvu. Više od 50.900 hektara oštećeno je na severu ostrva. Čitave planine borove šume su spržene, kao i plantaže maslina i smokava, vinogradi.

Stotine vatrogasaca, zajedno sa avionima, helikopterima i vozilima, doputovalo je iz evropskih i bliskoistočnih zemalja da pruže pomoć grčkim kolegama. Među njima su i vatrogasci-spasioci i pripadnici Helikopterske jedinice MUP Srbije.

Kirijakos Micotakis, Foto AP

Pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva angažovani su danonoćno na gašenju požara na severnom delu ostrva Evija, zajedno s pripadnicima Helikopterske jedinice.

SRBI POSLE EVIJE "GASE" PELOPONEZ

TRI helokopetra MUP Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su juče oko 15.30 naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je komandant jedinice Nenad Nedić. Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi