ČUDO U PERUU: Drevna solarna opservatorija deo svetske baštine Unesko

Tanjug

28. 07. 2021. u 17:12

NAJSTARIJA solarna opservatorija u Americi dobila je status Uneskove svetske baštine i proglašena "remek-delom ljudskog stvaralačkog genija".

ЧУДО У ПЕРУУ: Древна соларна опсерваторија део светске баштине Унеско

Foto Ilustracija

Arheološka ruševina Čankilo stara je 2.300 godiina, nalazi se u pustinjskoj dolini na severu Perua i jedna je od 13 novih globalnih nalazišta dodatih na listu spomenika kulture Uneska, piše Gardijan.

Trinaest kula koje se poravnavaju na grebenu, najpoznatija su karakteristika drevnog nalazišta koje datira između 250 i 200 godina pre nove ere.

Kule su funkcionisale kao kalendar, koristeći sunčeve lukove u izlasku i zalasku kako bi obeležili ne samo ravnodnevnice, već precizno odredili doba godine u roku od jednog ili dva dana.

Lokalitet uključuje i impozantni kompleks na vrhu brda sa trostrukim zidovima, poznat kao Utvrđeni hram, smešten u neplodnom pejzažu doline reke Casme.

Ivan Gezi, direktor programa Čankilo rekao je za Gardijan da, iako je "bio preplavljen emocijama" nije se iznenadio što je Unesko proglasila Čankilo dostojnim uvrštavanja na listu.

- To je jedina opservatorija iz drevnog sveta za koju znamo da je kompletan godišnji solarni kalendar - rekao je Gezi.

- Kule su postavljene na takav način da se tačno podudaraju sa kretanjem sunca tokom cele sezonske godine sa dve vrlo dobro definisane tačke gledanja. Ovo nema paralelu nigde u Americi i svetu - komentarisao je Gezi.

Čankilo je treće peruansko nalazište koje je ovog veka dodato na listu svetske baštine Uneska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)