MITO PRIMAO, CARSKI ŽIVEO, PA I DOLIJAO: Ruska javnost šokirana fotografijama vile glavnog saobraćajca na jugu Rusije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 07. 2021. u 23:21

Hapšenje četrdesetak saobraćajaca na jugu Rusije i objavljivanje fotografija "zlatne vile" u kojoj je živeo pukovnik Aleksej Safonov, rukovodilac saobraćajne policije stavropoljskog kraja izazvalo je veliko nezadovoljstvo građana, pogotovo siromašnijeg dela stanovništva koje jedva sastavlja kraj sa krajem.

МИТО ПРИМАО, ЦАРСКИ ЖИВЕО, ПА И ДОЛИЈАО: Руска јавност шокирана фотографијама виле главног саобраћајца на југу Русије

Foto MK.RU

Šef stavropoljskih saobraćajaca Aleksej Safonov provešće dva naredna meseca u istražnom zatvoru a kasnije će pred sudom, zajedno sa bliskim saradnicama, odgovarati zbog uzimanja mita i organizovanja bande koja je pljačkala vozače.

Već na prvom saslušanju pukovnik Safonov je kazao da on nije uređivao vilu u kojoj je živeo, već se uselio kod nevenčane žene kad je kuća bila izgrađena i kupljen skup nameštaj. Istraga ga optužuje da je uzeo namanje 19 miliona rubalja mita (evro je 89 rubalja).

Samo dva dana pre nego što su objavljene fotografije "pozlaćene vile" najviše rukovodstvo Rusije je raspravljalo kako da se smanji broj sirotinje, jer još uvek više od 12 odsto građana te zemlje živi teško, a mesečna primanja su im manja od najnižeg garantovanog dohotka. Sociolozi tvrde da je oko 20 miliona građana prava sirotinja.

Kad se to zna, jasno je kakva je reakcija bila na objavljene fotografije skupog nameštaja. Onaj ko je pravio tu vilu želeo je da živi u "stavropoljskom Petergofu ili Versaju". Zidovi i plafoni su uređeni kao u nekom muzeju.

Foto MK.RU

Poznati moskovski politikolog Aleksej Makarkin kaže da vladajućoj partiji Jedinstvenoj Rusiji nije u interesu da se mnogo piše i govori o korupcijskom skandalu, jer su već sredinom septembra izbori za Dumu. Makarkin objašnjava da će mnogi sa pravom postaviti pitanje kad pukovnik saobraćajne policije ima takvu vilu, u kakvim li tek žive generali.

Da su policajci u Rusiji korumpirani nije novost, ali mnogo je interesantnije to da uprkos visokih zatvorskih kazni broj onih koji hoće da žive na visokoj nozi se ne smanjuje.

Foto MK.RU

LAŽNI BORAC PROTIV KORUPCIJE

Interesantno je da je u martu ove godine pukovnik Safonov pozivao na borbu protiv korupcije i obraćao se vozačima preko lokalne TV da ne daju mito policajcima. Saobraćajnu mafiju stavropoljskog kraja hapsila je sada Ruska garda zajedno sa saradnicima Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)