UZNEMIRUJUĆ SNIMAK - ALEKSANDAR JE HEROJ POPLAVA U AUSTRIJI: Video je da bujica nosi njegove komšije, skočio u vodu i spasao ih (VIDEO)

Novosti online

19. 07. 2021. u 20:56

RAZORNA bujica protutnjala je kroz istorijski grad Halajn u Austriji usled velikih poplava koje su pogodile Zapadnu Evropu a posebno Nemačku i Belgiju.

УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК - АЛЕКСАНДАР ЈЕ ХЕРОЈ ПОПЛАВА У АУСТРИЈИ: Видео је да бујица носи његове комшије, скочио у воду и спасао их (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Tviter/@yavuzselimkiran

Iz gomile katastrofalnih prizora – puteva i kuća uništenih vodom, bujice koja nosi automobile, stabla i ljude – jedna topla ljudska priča ugrejala je srca stanovnika Halajna. Grad blizu granice s Nemačkom jedno je najteže pogođenih mesta u poplavama koje su ove nedelje pogodile Nemačku, Belgiju, Austriju, Italiju, Hrvatsku i druge evropske zemlje.

Bračni par iz Turske ponela je snažna bujica

Kad su padavine izazvale poplavu u Halajnu, Salih i Ajša Karaslan suočili su se sa teškim izborom. Morali su da pređu ulicu u kojoj je njihov restoran kako bi došli do bezbednog mesta, ili ostati u lokalu. Izabrali su da prokrče sebi put kroz bujicu, ali je snažna struja krenula da ih odnosi. Upravo u tom trenutku, njihov komšija Aleksandar Ajzenman skočio je u vodu i nakon mučne borbe s bujicom izvukao ih oboje na bezbedno, preneo je “Dejli Sabah”.

Snimak spasavanja podelio je zamenik turskog ministra za spoljne poslove Javuz Selim Kiran, koji se takođe zahvalio Ajzenmanu na “Tviteru”.

- Herojski čin gospodina Ajzenmana, potekao iz humanitarne odgovornosti, vredan je svake hvale. Od sveg srca mu zahvaljujemo - napisao je Kiran na nemačkom jeziku.

Salih Karaslan, poreklom iz severne turske provincije Ordu, ispričao je agenciji Anadolija kakav je užas preživeo u subotu. On i njegova žena Ajša vode restoran u centru Halajna i primetio je da voda brzo plavi njihovu baštu. Za oko pet minuta dosegla je visinu od preko metar i, šokiran, video je kako voda nosi auto niz ulicu.

Niko im nije došao u pomoć

Rekao je ženi da treba da odu, ali i ona je bila u šoku i nije mogla da se pomeri. Karaslan je pozvao policiju i vatrogasce da ih evakuišu, ali im niko nije došao u pomoć.

- Morali smo da donesemo odluku. Ili ćemo preći vodu na drugu stranu ili se utopiti – rekao je.

Taman kad su stigli do druge strane, talas je povukao Ajšu. Salih je uspeo da je zgrabi za majicu, ali je i sam bio bespomoćan u odnosu na bujicu.

- Upravo u tom trenutku uskočio je naš austrijski komšija. dao mi je ruku i zajedno smo uspeli da dođemo do druge strane – srećan je Salih.

Par se potom uspeo uz visok zid, gde su sačekali vatrogasce da ih evakuišu. Ajša je lakše povređena u incidentu i prevezena je u bolnicu.

Procenjuje da su u Evropi poplave odnele više od 180 ljudskih života. U Nemačkoj je evidentirano 156 žrtava ove prirodne katastrofe, najteže u poslednjih šest decenija.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju