AMERIČKI STRUČNJAK OPRAVDAO PUTINOVU TEZU: Ukrajina izabrala pogrešan put

Novosti onlajn

14. 07. 2021. u 11:18

POLITIČKI pravac koji je Kijev izabrao 2014. godine je pogrešan jer Ukrajinci imaju više zajedničkog sa Rusijom nego sa Zapadom, navodi profesor političkih nauka na Univerzitetu u Rod Ajlandu Nikolaj Petro u članku za američki portal „Nešenal interest“.

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ОПРАВДАО ПУТИНОВУ ТЕЗУ: Украјина изабрала погрешан пут

Foto: Tanjug/AP Photo

- U tom takmičenju Rusija ima ogromnu prednost nad Zapadom. Ona zadržava značajan kulturni uticaj u Ukrajini zahvaljujući viševekovnoj zajedničkoj istoriji, jeziku i religiji - objašnjava profesor.

Prema njegovom mišljenju, pre sedam godina ukrajinska vlada je imala izbor da krene putem multikulturalne ili monokulturne Ukrajine. Međutim, sukob na istoku zemlje, kao i porast nacionalističkih raspoloženja među stanovništvom podstakli su Kijev na odluku „da raskine sve odnose“ sa Rusijom, konstatuje autor.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“, u kojem je govorio o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod kojekakve konjunkture, već da je to njegovo lično ubeđenje.

Putin je takođe naveo i da su se Rusija i Ukrajina vekovima razvijale kao jedinstven ekonomski sistem, a u mnogim slučajevima saradnje koja je postojala pre 30 godina mogle bi da pozavide mnogo zemlje EU.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!