NE JENJAVAJU REAKCIJE NA JANŠIN DIPLOMATSKI SKANDAL: Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije

Novosti online

13. 07. 2021. u 13:33

SLOVENAČKI premijer Janez Janša možda jeste na čelu rotirajućeg predsedavanja EU, ali on ne predstavlja Brisel u spoljnoj politici, izjavio je danas šef diplomatije Unije Žosep Borelj, reagujući na Janšine komentare koji su izazvali napetost sa Iranom.

НЕ ЈЕЊАВАЈУ РЕАКЦИЈЕ НА ЈАНШИН ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Огласио се и шеф дипломатије Европске уније

Foto: EPA

Borelj je tu neouobičajenu izjavu dao novinarima pošto je Janša u subotu tražio međunarodnu istragu o likvidaciji iranskih političkih zatvorenika 1988. godine, kada je ubijeno najmnaje 2.000 osoba, prema Amnesti internešenalu, dok neki tvrde da ih je bilo mnogo više.

Janšini komentari i video obraćanje na skupu koji je organizovao Nacionalni savet otpora Irana, takođe, odnose se na zahteve Amnesti internešenala da se istraži navodna umešanost iranskog predsednika Ibrahima Raisija u tim pogubljenjima.

To je izazvalo žestoku reakciju Teherana, a portparol tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova je osudio Janšinu izjavu kao "neprihvatljivu, protivnu normama i duhu diplomatije".

To je bio razlog što je iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor slovenačkog ambasadora u Teheranu.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor iranskog ambasadora u Sloveniji, objašnjavajući da se Slovenija uvek zalaže za ljudska prava i fundamentalne slobode, prenela je STA.

(RTV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri