AMERIKA OPTUŽUJE RUSIJU ZA NAPAD NA SAJT REPUBLIKANACA: Ruska ambasada u SAD tvrdi da je sve izmišljotina

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 09:26

AMERIČKA agencija Blumerg objavila je da su hakeri, navodno povezani s Rusijom, prošle nedelje hakovali sajt Nacionalnog komiteta Republikanske partije SAD. Ruska ambasada u SAD je reagovala, ističući da su te tvrdnje - izmišljotina.

АМЕРИКА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ ЗА НАПАД НА САЈТ РЕПУБЛИКАНАЦА: Руска амбасада у САД тврди да је све измишљотина

Foto Depositphotos

Kako su naveli izvori Blumberga, hakeri pripadaju grupi koja je poznata kao ART29 ili „Kozi ber“. Nije poznato do kojih su podataka hakeri došli i da li su uspeli da ukradu neke podatke.

Pritom, predstavnik Nacionalnog komiteta Republikanske partije je opovrgao informaciju da su sistemi komiteta hakovani, saopštila je agencija. Pretpostavlja se da su hakeri izvršili napad pomoću IT-provajdera komiteta kompaniju „Sineks“.

Ruska ambasada u SAD je navela da su navodi o napadu „ruskih vladinih hakera“ na sajt Nacionalnog komiteta Republikanske partije SAD izmišljeni.

- Skrenuli smo pažnju na publikaciju u ‘Blumbergu’ od 6. ​​jula o navodnom hakerskom napadu ''ruskih vladinih hakera' na kompjuterski sistem Nacionalnog komiteta Republikanske stranke. Mi takve izmišljotine odbacujemo. Naglašavamo da je sama stranka negirala činjenicu sajber napada. Nema dokaza da se napad dogodio - izjavili su u ambasadi Rusije.

Diplomatska misija je pozvala novinare da se „sete profesionalne etike i da prestanu sa optužbama“ i napomenule da su se ruski i američki lideri na samitu u Ženevi 16. juna dogovorili da obnove dijalog o sajber-bezbednosti na nivou eksperata.

- Mi smo uvereni da će profesionalne rasprave po svim pitanjima povezanim sa sajber sferom omogućiti ekspertima da zajedničkim silama ojačaju zaštićenost informacione infrastrukture naših država. Neosnovane optužbe zasnovane na navodima anonimnih ljudi samo ometaju rad - dodali su u ambasadi.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari i sajber napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu predočile nikakve dokaze. Moskva je takođe više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)