"SKUPO ĆE NAS KOŠTATI SAVEZ PROTIV RUSIJE": Bugarski ekspert upozorio - To je smrtna opasnost!

Novosti online

06. 07. 2021. u 22:12

UČEŠĆE Bugarske u "Inicijativi tri mora“" naškodiće zemlji jer je ta platforma antiruski orijentisana, smatra bugarski međunarodni političar Valentin Vacev.

СКУПО ЋЕ НАС КОШТАТИ САВЕЗ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Бугарски експерт упозорио - То је смртна опасност!

Foto Pixabay

Kako je rekao u intervjuu za portal „Epicentar“, on ne bi osporavao potencijalnu ekonomsku korist od tog projekta, ali je u suštini antiruski i antinemački.

Analitičar je komentarisao predstojeći sastanak koji će biti održan 8. jula u Sofiji na najvišem nivou uz učešće predsednika 14 zemalja.

- Radi se o tome da se u stručnoj, a u poslednje vreme i običnoj štampi, širom sveta gleda na 'Inicijativu tri mora' po svojim istinskim standardima – to je projekat koji ima za cilj da podeli Rusiju i Zapadnu Evropu (Nemačku i Francusku) - izjavio je Vacev.

Prema rečima eksperta, što je upornija propaganda ekonomskih benefita inicijative sve je jasnije da je reč o budućim obavezama Bugarske u vojnom i geopolitičkom smislu, a ispaštaće čitavo bugarsko društvo.

- Pridruživanje Bugarske nekom antiruskom vojno-političkom savezu predstavlja smrtnu opasnost, budući da je Rusija u stanju da štiti svoje geopolitičke interese svim sredstvima. Naravno, korist izvlače vladajuća stranka i politička elita koja sada vlada u Bugarskoj - objasnio je on.

Mišljenje analitičara je da će "Inicijativa tri mora" predstavljati sledeću fazu razvoja NATO-a, koji je istovremeno usmeren i protiv Rusije, i protiv Zapadne Evrope.

U isto vreme, Vacev je podsetio da su se ranije nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron založili za ideju samita EU-Rusija, ali da je Brisel odbacio tu ideju. Prema njegovim rečima, protivile su se proamerički nastrojene članice EU kojima i predstoji da rzavijaju projekat.

- Taj projekat podseća vodeće zemlje Zapadne Evrope – Nemačku i Francusku da ima ko da donosi odluke u geopolitičkom smislu umesto njih - zaključio je stručnjak.

Inicijativa tri mora politička je platforma zemalja članica EU sa prostora između Baltika, Jadrana i Crnog mora. Poljska i Hrvatska su 2015. godine osnovale ovaj savez koji čini 12 zemalja: Bugarska, Austrija, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Cilj je veća saradnja, posebno u oblasti infrastrukture, energetike i bezbednosti. Te zemlje žele da budu manje zavisne od Rusije kada je reč o snabdevanju energentima i da jačaju saradnju sa SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)