PUTIN OSTVARUJE SAN PETRA VELIKOG: Turci o sve žešćim sukobima u Crnom moru - evo šta Rusija planira

Novosti online

06. 07. 2021. u 20:06

VOJNA politika koju ruski predsednik Vladimir Putin vodi na Crnom moru postaje ispunjenje sna imperatora Petra Velikog, piše turska novinska agencija Anadolu, a prenosi RIA Fan.

ПУТИН ОСТВАРУЈЕ САН ПЕТРА ВЕЛИКОГ: Турци о све жешћим сукобима у Црном мору - ево шта Русија планира

Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Vikipedija/Javno vlasništvo

U članku su turski analitičari komentarisali vežbe NATO snaga "Si briz", i ocenili su način na koji je Moskva odgovorila na akcije alijanse blizu njenih obala.

Analitičari su primetili da su za SAD ti manevri od velikog značaja, pošto Vašington vidi Crno more kao jedinu oblast na svetu gde ne može slobodno da pošalje svoje snage u potrebnoj količini. Upravo zato SAD čini sve da preuzme kontrolu nad Crnim morem.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Rusija se kategorički protivi ovakvom stavu Amerikanaca i njihovih saveznika iz NATO, i nastavlja da gradi svoje vojne potencijale u regionu, pre svega raspoređivanjem najsavremenijeg naoružanja na Krimu i u crnomorskom regionu.

Moskva će, primećuju turski stručnjaci, na svaki mogući način podržati Konvenciju iz Montrea, kojom se ograničava prolazak NATO plovila u Crno more. Istovremeno, oni naglašavaju da Rusija i predsednik Vladimir Putin nastavljaju vojnu politiku započetu pre nekoliko vekova.

- Putinova vojna politika u Crnom moru je ispunjenje zaveštanja Petra Velikog o izlasku Rusije na južna mora, istovremeno sprečavajući strance da prodru na granice zemlje i steknu dominaciju u regionu - primetili su posmatrači turske agencije.

Oni su dodali da se trenutna situacija u crnomorskom regionu "podgrejala" zbog konfrontacije Severnoatlantske alijanse i Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!