LITVANIJA POD LUKAŠENKOVOM "PALJBOM": Novi odgovor Belorusije - Vilnjus ponovo na prvoj liniji udara

Novosti online

06. 07. 2021. u 20:29

BELORUSIJA će smanjiti diplomatsko predstavništvo Litvanije u zemlji na minimum dok Vilnjus ne obustavi neprijateljske inicijative, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЛИТВАНИЈА ПОД ЛУКАШЕНКОВОМ ПАЉБОМ: Нови одговор Белорусије - Вилњус поново на првој линији удара

Foto: EPA

U zvaničnom saopštenju Ministarstva precizirano je da će ta odluka važiti dok Litvanija ne odustane od „jučerašnjih i drugih neprijateljskih inicijativa koje podstiču konfrontaciju u odnosima sa Belorusijom“.

S tim u vezi, resor je saopštio da je litvanska otpravnica poslova Asta Andijauskene danas pozvana u MIP Belorusije „zbog sistematski neprijateljskih akcija Vilnjusa koje grubo krše Sporazum o dobrosusedstvu i saradnji Belorusije i Litvanije“ .

Beloruski spoljnopolitički resor precizirao je da je diplomati ukazano na „neprihvatljivost saopštenja rukovodstva MIP-a Litvanije o dodeljivanju zvaničnog diplomatskog statusa u Vilnjusu nekim efemernim strukturama u vidu kancelarije takozvanog 'Beloruskog diplomatskog predstavništva' (kancelarija Svetlane Tihanovske).

„Odluka Litvanije pokazuje da se nastavlja serija apsurdnih i otvoreno neprijateljskih poteza koje je u poslednje vreme preduzeo zvanični Vilnjus, a koji direktno protivreče duhu i nivou dobrosusedskih odnosa i podrivaju bilateralnu saradnju“, istaklo je Ministarstvo.

Međutim, beloruska strana će tražiti načini da minimizuje posledice negativnih odluka Litvanije po građane te zemlje i namerava da pronađe način da očuva i nastavi sa saradnjom, kao i sa dobrosusedskim odnosima sa prijateljskim litvanskim narodom.

Podsetimo, kancelarija liderke beloruske opozicije i bivše predsedničke kandidatkinje u Belorusiji Svetlane Tihanovske saopštila je 5. jula da je dobila diplomatski status u Litvaniji.

Masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest