SVAĐA DRŽAVNIH INSTITUCIJA: Ubistvo 13-godišnje devojčice u Austriji dovelo do sukoba

Tanjug

05. 07. 2021. u 09:25

NAKON ubistva u Beču 13-godišnje devojčice iz Donje Austrije, za šta su osumnjičeni državljani Avganistana, podnosioci zahteva za dobijanje azila, usledilo je međusobno pripisivanje krivice od strane ministara i institucija.

СВАЂА ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА: Убиство 13-годишње девојчице у Аустрији довело до сукоба

Foto: EPA

Dok ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer zahteva izmenu međunarodnih pravila po pitanju azila, a tako i razmišlja o proterivanju i u Siriju, ministarka pravosuđa Alma Zadić ne vidi potrebu za pooštravanjem zakona.

Zadić smatra da zakoni pružaju dovoljno mogućnosti za delovanje protiv azilanata koji se ogreše o zakon, ali da moraju samo biti dosledno primenjeni.

Buru je izazvala pre svega njena izjava da je Ministarstvo unutrašnjih poslova imali mogućnost da poništi "obustavljavajuće" dejstvo žalbe i prestupnika iz Avganistana protera.

Savezna služba za azil (BFA) oštro je, zbog toga, kritikovala ministarku Zadić.

BFA u saopštenju ističe da se takvo "obustavljajuće dejstvo" protiv žalbe na odluku o proterivanju može samo izdejstvovati ako je on podneo zahtev za međunarodnu zaštitu, odnosno obijenicu s tim u vezi.

To, kako naglašavaju nije slučaj I nije postojala pravna osnova za obustavljanja ili ubrzanje procesa rešavanja žalbe.

BFA oštro odgovara Zadićevoj da je Upravni sud, koji je pod njenom ingirencijom, trebalo da odluči u roku od tri dana o žalbi na odluku o proterivanju protiv jednog od osumnjičenog Avganistanca, I ukazuje da postupak protiv četvrtog koji je u bekstvu, traje već tri godine.

BFA naglašava da ne može sprovoditi u delo mere ako ne postoji odluka suda.

U slučaju ubistva maloletnice trenutno je pritvoreno troje osumnjičenih, a za jednim Avganistancem, koji je uspeo da pobegne, raspisana je međunarodna poternica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)