BES SRUŠIO SPOMENIKE: Stradale statue britanskih kraljica Viktorije i Elizabete Druge

I. D. S.

02. 07. 2021. u 20:24

OGORČENI zbog otkrića još jedne u čitavom nizu masovnih grobnica sa ostacima domorodačkih mališana kod nekadašnje internatske škole na jugu Britanske Kolumbije u Kanadi, demonstranti su srušili spomenike britanskim kraljicama Viktoriji i Elizabeti Drugoj u gradu Vinipegu.

БЕС СРУШИО СПОМЕНИКЕ: Страдале статуе британских краљица Викторије и Елизабете Друге

Foto Tviter@@CBCMarina

Grupa ljudi okupila se ispred zgrade parlamenta u Vinipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe i srušila statuu kraljice Viktorije, baš na dan nacionalnog praznika, Dan Kanade, u četvrtak, 1. jula.

Noseći narandžaste košulje u čast dece domorodačkih naroda, koja su poslata u zloglasne internate u zemlji, članovi grupe ostavili su na statui i njenom postolju crvene otiske ruku i znak s natpisom: "Jednom smo bili deca. Vratite ih kući". Tokom tog događaja, srušena je i manja statua kraljice Elizabete Druge. Obe kraljice smatraju se predstavnicima kolonijalne istorije te zemlje.

Foto Tanjug/AP

Oborena statua kraljice Elizabete

Kraljica Viktorija, koja je bila britanski monarh od 1837. pa sve do smrti 1901. godine, bila je na prestolu kada je osnovana kanadska konfederacija. Britanska kruna je pregovarala i sklapala ugovore sa domorodačkim stanovništvom i vlada je tada ustanovila rezidencijalni školski sistem čije se tamne strane sada otkrivaju.

Od početka maja, u blizini nekadašnjih škola kojima je upravljala Katolička crkva, a finansirale ih kanadske vlasti, u provincijama Britanskoj Kolumbiji i Saskačevanu, pronađeno je preko hiljadu neobeleženih grobova dece urođenika. Premijer Džastin Trudo ocenio je da se radi o potresnom podsetniku na sramotno poglavlje u istoriji zemlje.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci još 215 dece, neke stare tek tri godine. Bili su zakopani na mestu nekadašnjeg internata za domorodačku decu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci mališana pronađeni su uz pomoć posebnog radara. Pre nekoliko dana domorodačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši tek delić agonije dece autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Foto Tanjug/AP

"Obezglavljena" statua kraljice Viktorije

Kanadska domorodačka zajednica objavila je u četvrtak da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182. Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka sedamdesetih godina.

To je bio deo kanadske mreže škola, stvorenih za prisilnu asimilaciju autohtone dece, izvlačenjem najmlađih iz njihovih domova i zajednica i zabranom govora maternjim jezicima ili negovanja običaja. Fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje bilo je u ovim institucijama veoma rašireno, baš kao i prisilni rad.

Veruje se da je više od 150.000 dece uzeto iz njihovih porodica i upućeno na ovaj proces asimilacije tokom 19. i 20. veka.

Foto Tanjug/AP

OTKAZAN NACIONALNI PRAZNIK

TRADICIONALNO se, vatrometima, 1. jula obeležava Dan Kanade, ali je Džastin Trudo ocenio da bi ove godine praznik trebalo da bude posvećen osvrtu ka prošlosti, pa je slavlje otkazano. Okupljeni na maršu u Otavi, tokom kog se takođe pozivalo na ukidanje Dana Kanade, nosili su narandžaste majice kako bi odali počast žrtvama kanadskog školskog sistema za domorodačku decu. Slični skupovi održani su širom Kanade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!