ZA KAFU I 10.000 DINARA, ZA ČAJ 7.500: Cene u Severnoj Koreji veliki problem za Kima

Novosti onlajn

19. 06. 2021. u 10:49

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un suočava se sa ozbiljnim problemima.

ЗА КАФУ И 10.000 ДИНАРА, ЗА ЧАЈ 7.500: Цене у Северној Кореји велики проблем за Кима

Foto AP

On treba da prehrani svoj narod, a opcije mu, po svemu sudeći, nisu dobre.

Kim je u utorak saopštio da je država u ozbiljnoj krizi. On je pozvao na mere za rešavanje "napete" situacije sa hranom izazvane pandemijom korona virusa i prošlogodišnjim vremenskim nepogodama, od kojih se poljoprivredni sektor i dalje oporavlja.

Ne postoji mnogo opcija da nadomesti domaću proizvodnju, jer je uvoz otežan zbog zatvorene granice usled pandemija korona virusa. U prestonici Severne Koreje, Pjongjangu, cene su drastično skočile.

Cene riže i goriva su još i stabilne, ali cene uvozne robe poput šećera, ulja i brašna beleže sve veći rast. Čak su i cene nekih domaćih namirnica otišle "nebu pod oblake" poslednjih meseci.

Cena krompira na pijace je utrostručena, tvrde meštani Pjongjanga. Dodaju i da je cena crnog čaja 70 dolara, dok je za pakovanje kafe neophodno izdvojiti i 100 dolara (oko 9.900 dinara), piše Si-en-en.

Podsetimo, mediji su pisali i da je kilogram banana "skočio" na 45 dolara (oko 4.300 dinara).

Kim u svom obraćanju nije tačno precizirao kolika je nestašica, međutim u Ujedinjenim nacijama procenjuju da Severnoj Koreji fali oko 860.000 tona hrane.

Priznanje da vlast nije u mogućnosti da omogući da se narod prehrani možda deluje čudno kada se govori o lideru čija porodica je sebe uvek predstavljala kao Boga. Međutim, za razliku od svog prethodnika, oca Kim Džong Ila, Kim Džong Unu nije bilo teško da prizna svoje greške i neuspehe, pa čak i suzu da pusti pred narodom.

Kako piše Si-en-en, Kim se trudi da se predstavni kao narodski čovek, lider koji se stalno sreće sa građanima i posvećen je tome da poboljša njihov svakodnevni život. On je 2011, kada je preuzeo vlast, rekao da mu je cilj da većina građana Severne Koreje živi bolje.

Međutim, ukoliko drastično ne promeni neefikasnu ekonomiju, ne oslobodi gotovo 120.000 političkih zatvorenika za koje se veruje da ih drže u gulagu ili se ne povuče program nuklearnog naoružanja, stručnjaci veruju da će Pjongjang teško postići Kimov cilj.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)