EMA ZAVRŠILA PROVERU: Hoće li odobriti rusku “Sputnjik Ve” vakcinu

Novosti online

13. 06. 2021. u 17:27

STRUČNjACI Evropske agencije za lekove (EMA) završili su proveru platformi na kojima se proizvodi ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je direktor Agencije za bezbednost zdravlja i strategiju vakcinacije Marko Kavaleri.

ЕМА ЗАВРШИЛА ПРОВЕРУ: Хоће ли одобрити руску “Спутњик Ве” вакцину

Foto: Tanjug

-Završili smo inspekciju objekata i čekamo informacije koje nedostaju, objasnio je Kavaleri, prenosi italijanska „Stampa“.

Istovremeno, nije saopštio vremenske okvire za analizu materijala za odobrenje ruske vakcine.

S tim u vezi, dodao je da će se „prilikom odobrenja EMA osloniti samo na odnos rizika i koristi“.

Podsetimo, Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna