ILON MASK PRIČA BAJKE O LETOVIMA NA MARS: Rogozin - "Inženjeri znaju da je to potpuno apsurdno"

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 15:39

Direktor "Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je da su ideje šefa kompanije "Spejs iks“ Ilona Maska o masovnim letovima na Mars absurd i bajka.

ИЛОН МАСК ПРИЧА БАЈКЕ О ЛЕТОВИМА НА МАРС: Рогозин - Инжењери знају да је то потпуно апсурдно

Foto: Tanjug/AP

- Inženjeri shvataju da je to potpuno apsurdno - rekao je Rogozin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, na Mars je moguće da se leti samo u takozvanom periodu „prozora za lansiranje“ (vremenski period pogodan za lansiranje raketa) koji se otvara jednom u dve godine. Pritom, putnici će u tom slučaju leteti kao „sardine u konzervi“ devet meseci u jednom pravcu i čekaće dve godine da stignu druge rakete sa zalihama.

- To se narodu sviđa. Efekat je 'vau'. Ustvari, iza toga ne stoji ništa drugo osim uspešnog marketinškog poteza. A ljudi koji pričaju takve bajke je mnogo - dodao je Rogozin.

O letovima na Mesec

Takođe je dodao da Rusija i Kina mogu prestići SAD u pokušajima da pošalju čoveka na Mesec.

- Sjedinjene Američke Države još nisu poletele. Još se ne zna, možda Kinezi polete pre, ili mi - rekao je Rogozin za radio-stanicu „Komersant FM“.

Pritom je istakao da neće „podgrevati“ raspoloženja društva i ulaziti u „glupa takmičenja“ koja se mogu uporediti sa „skakanjem u džaku u pravcu Meseca“ – sa letom koji je besmislen sa naučnog stanovišta.

- Ako počinjemo da istražujemo neku planetu, Mesec, treba znati sledeći korak, treći, četvrti, peti, šta ćemo raditi, kako ćemo tamo pokrenuti ta istraživanja. Prestanite da mašete zastavama - poručio je generalni direktor "Roskosmosa“.

Podsetimo, Mask je početkom februara na virtuelnoj konvenciji Marsovskog udruženja 2020. izjavio da ima za cilj stvaranje samoodrživog grada na Marsu pre potencijalnog Trećeg svetskog rata.

Mask je više puta govorio o svojim planovima da kolonizuje Mars i da u te svrhe napravi raketu "Staršip“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati