GOTOV PRVI KRAK: Putin otkrio kada će ceo „Severni tok 2“ biti završen

Novosti online

04. 06. 2021. u 18:09

RUSIJA računa da u najskorije vreme, u naredna dva meseca, završi izgradnju drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

ГОТОВ ПРВИ КРАК: Путин открио када ће цео „Северни ток 2“ бити завршен

Foto: Tanjug/Sputnjik

- Već sam rekao da je završen prvi krak. U narednih mesec i po dana, dva, verovatno dva, biće završen i drugi krak - rekao je Putin.

Putin je ranije danas na plenarnom zasedanju u okviru Foruma saopštio da je završen prvi krak gasovoda.

Naglasio je još jednom da je projekt isključivo komercijalne prirode i da su kritike na račun gasovoda - loša propaganda.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 

Peterburški međunarodni ekonomski forum se ove godine održava od 2. do 5. juna. Medijski partner foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije