BOLSONARO NE HAJE ZA ZVIŽDUKE SA ULICE: Odluka o selidbi Kupa Amerike iz Argentine u Brazil podigla naciju na noge

I. STANOJEVIĆ

04. 06. 2021. u 11:00

DA li je vlast u Brazilu pokazala hrabrost ili nešto sasvim drugo, videće se uskoro.

БОЛСОНАРО НЕ ХАЈЕ ЗА ЗВИЖДУКЕ СА УЛИЦЕ: Одлука о селидби Купа Америке из Аргентине у Бразил подигла нацију на ноге

Foto EPA

Ono što je Argentini i Kolumbiji bilo isuviše rizično zbog pandemije virusa korona, a to je organizacija Kupa Amerike, na sebe je preuzela je brazilska fudbalska asocijacija. Tako će, u toj zemlji, 13. juna početi smotra reprezentacija celog kontinenta.

Među najzaslužnijima za taj transfer, svakako je lider u Braziliji, Žair Bolsonaro, a načelnik njegovog štaba je s ponosom izjavio da će "ako je uopšte moguće organizovati tu manifestaciju, to učiniti upravo Brazil".

Za razliku od naroda Argentine i Kolumbije čije je rukovodstvo uvažilo mišljenje nacije da se odustane od organizacije fudbalskog turnira usred ionako teške zdravstvene situacije, Brazilci, uprkos demonstracijama protiv Bolsonara, nisu uspeli da zaustave dolazak stranih reprezentacija i gledalaca.

Pandemija bukti u Argentini, gde je 22. maja ponovo uvedena mera zabrane kretanja, pošto je broj zaraženih u danu porastao na 35.000. U Brazilu koji je, posle SAD, druga zemlja po broju zaraženih u svetu, registrovano skoro 460.000 preminulih. Broj zaraženih, premašio je 16 miliona.

Mediji pišu da su Brazilci, iako im je fudbal u krvi, na vest o tome da će biti domaćini ove sportske manifestacije, uzvikivali da je to "bizarno i nerealno", s obzirom na to da u zemlji svakog dana u proseku umre 2.000 ljudi! U gradovima raste broj zaraženih, odeljenja intenzivne nege su krcata, ali, paradoksalno, mere restrikcije se olabavljuju. Posledica te relaksacije je sve veći broj onih koji krše obavezu nošenja maski i držanja fizičke distance.

Sam Bolsonaro protivi se svim ovim merama zaštite od kovida 19, a pre nekoliko meseci je izrazio sumnju u vakcine i samu potrebu vakcinisanja. Po izbijanju pandemije smejao se onima koji su upozoravali na rizike. Opozicija i sindikati ga optužuju da namerno odugovlači sa imunizacijom, ne hajeći za posledice.

Žair Bolsonaro, Foto AP

Demonstranti širom zemlje traže, zato, njegov opoziv. U Sao Paulu, najvećem brazilskom gradu, više hiljada ljudi je blokiralo jednu od centralnih avenija, a iznad njih je lebdeo balon na kom je Bolsonaro prikazan kao vampir.

Brazilski lider je i na tapetu Senata, koji sprovodi istragu o tome kako se njegova vlada bavila pandemijom i zašto je imunizacija zakazala. On je optužen da nije radio na kontroli virusa. Pojedini domaći analitičari ističu da je pristajanje na organizaciju ovako veliko sportskog događaja dok je pandemija u toku, sasvim u stilu brazilskog predsednika.

Brazilci smatraju da ni održavanje utakmica bez publike, nije rešenje i ističu da im je "u ruke stavljen vruć krompir".

ZAHVALNOST

FUDBALSKA konfederacija Južne Amerike, zahvalila je Bolsonaru što je predložio da njegova zemlja preuzme ulogu domaćina. Kako je to formulisao Alehandro Domingez, predsednik Konmebola, "brazilska administracija iskazala je agilnost u ključnom trenutku za južnoamerički fudbal". Domingez je dodao da je Brazil stabilan i ima proverenu infrastrukturu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024