LAPID UMESTO NETANIJAHUA? Odlučujući dan za novu izraelsku vladu

I. STANOJEVIĆ

02. 06. 2021. u 09:24

POSLE 12 godina na vlasti, izraelski premijer Benjamin Netanijahu mogao bi da ode sa funkcije, a rok za donošenje takve odluke ističe noćas u ponoć.

ЛАПИД УМЕСТО НЕТАНИЈАХУА? Одлучујући дан за нову израелску владу

Foto AP

Do tada, Jari Lapid (58), lider i osnivač opozicione stranke centra Ješ Atid, treba da saopšti da li je postigao dogovor o formiranju koalicionog kabineta sa ultranacionalistički orijentisanim Naftalijem Benetom, predsednikom stranke Jamina.

Netanijahu i dalje pokušava da spase šta se spasti može pa je u utorak izjavio da će "uraditi sve da formira vladu nacionalnog jedinstva sa prijateljem Lapidom". On je ocenio da "Benetov potez predstavlja prevaru veka" i uporno tvrdi da će "koalicija levice, dela desnice i centra biti velika opasnost po bezbednost zemlje".

U Izraelu se ovih dana dogodilo nešto što je u politici izuzetno retko - partije dijametralno suprotnih programa, sa levice, desnice i centra, udružile su se u jedinom cilju: da svrgnu sa vlasti Netanijahua, premijera sa najdužim stažom u nacionalnoj istoriji.

Na izborima u martu, on nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova sa svojom strankom Likud, između ostalog zato što mu se sudi za korupciju. Izbijanje novog ratnog sukoba sa Palestincima dodatno je "potkopalo" Netanijahuove šanse. Zbog toga je, početkom maja, izraelski predsednik Ruven Rivlin imenovao Lapida za mandatara.

NOVOSAĐANIN

Jari Lapid, izraaelski političar, glumac, novinar i bivši TV voditelj, ima korene u Novom Sadu. U tom gradu rođen je njegov otac Jozef Tomi Lapid, koji se posle Drugog svetskog rata preselio u Izrael, gde je obavljao funkcije vicepremijera i ministra pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!