UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA: Na saobraćajnom znaku u Hrvatskoj obešen ubijen vuk

Novosti online

24. 04. 2021. u 21:48

POLICIJA je jutros u hrvatskom gradu Gračac po dojavi izašla na teren i na saobraćajnom znaku zatekla ubijenog vuka.

УЗНЕМИРУЈУЋА ФОТОГРАФИЈА: На саобраћајном знаку у Хрватској обешен убијен вук

Foto: Facebook

- Još se utvrđuje da li je vuk, šakal ili mešanac - saopšteno je na Fejsbuk stranici udruženja "Hrvatski krški pašnjaci".

U objavi se navodi da je policija odmah pretresla kuća i da su za taj događaj osumnjičeni stočari.

- Stočari su marljivi, vredni i dobronamerni ljudi, a što je najvažnije nisu naoružani. Stočari žive mirnim i povučenim životom i ovakve scene pretresa su im šokantne. Najlakše je okriviti seljaka i trenirati strogoću - navodi se na toj Fejsbuk stranici.

Iz Udruženja ističu da problem sa vukovima postoji i je preveliki, te da apeluju na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na stada.

- Zbog toga trpimo nenadoknadivu štetu. Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka, onda neka to i radi - navodi se u objavi.

Iz udruženja ističu da su vukovi i poljoprivrednici prepušteni sami sebi, i da je država očito od njih digla ruke.

Udruženje traži od države da poštuje evropske kriterijume o broju vukova na određenom području.

- Vuk u Hrvatskoj obitava na 20.000 kilometara kvadratnih, a na 10.000 ovaca je dozvoljeno imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401.172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. Sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova -  piše u objavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)