PRETRESLI MU STAN, TRAŽE GA AUSTRIJA I NEMAČKA: Nekadašnji direktor Rajfajzen banke u BiH umešan u pranje para?

O. M.

12. 04. 2021. u 22:54

POLICIJSKI službenici SIPA, po nalogu Suda BiH, pretresli su stan u Sarajevu, koji koristio nekadašnji direktor Rajfajzen banke u BiH Karlhajnc Dobnig, u okviru istrage zbog navodnih finansijskih malverzacija.

ПРЕТРЕСЛИ МУ СТАН, ТРАЖЕ ГА АУСТРИЈА И НЕМАЧКА: Некадашњи директор Рајфајзен банке у БиХ умешан у прање пара?

Foto: Kliks

Istragu vode pravosudni organi Austrije i Nemačke koji su se Sudu BiH obratili za saradnju, u okviru međunarodne pravne pomoći.

- Pretres je izvršen u okviru saradnje sa institucijama Nemačke i Austrije. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca u odnosu na dodele određenih finansijskih doznaka i uplata, u ukupnom iznosu od oko pola miliona evra - rekao je portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

On je potvrdio da se u fokusu istrage nalazi bivši visoki službenik iz bankarskog sektora.

- U toku su aktivnosti na njegovom lociranju, hapšenju i ispitivanju u okviru istrage - rekao je Grubešić koji u interesu istrage nije mogao da otkriva više detalja.

Portparol SIPA Luka Miladinović potvrdio je da je izvršen pretres jednog stambenog objekta.

SMENjEN PRE POLA GODINE

PREMA nezvaničnim informacijama, Karlhajnc Dobnig je imao prijavljeno prebivalište u Sarajevu, upravo u pretresenom stanu koji je vlasništvo Rajfajzen banke. Navodno je krajem marta napustio BiH. Dobnig je pre šest meseci smenjen s pozicije direktora banke u BiH nakon što su otkrivene navodne nepravilnosti, koje su uočili službenici Agencije za bankarstvo FBiH.

- Tom prilikom privremeno su oduzeti mobilni telefon, računarska oprema, eksterna memorija, tablet, kao i razna poslovna dokumentacija. Svi oduzeti predmeti biće predati Sudu BiH - istakao je Miladinović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)