"SAMOOSAMA" NUŽNA ZBOG "VELEPOŠASTI": Stvaraoce jezičkih mudroslovija u Hrvatskoj nagrađuje časopis "Jezik"

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

07. 03. 2021. u 23:30

DOK većina u Hrvatskoj muku muči sa posledicama korona-krize i zemljotresa, ima i onih koji nemaju druge brige nego izmišljati novokomponovane reči za hrvatski jezik koje, naravno, nikada niko neće da koristi.

САМООСАМА НУЖНА ЗБОГ ВЕЛЕПОШАСТИ: Ствараоце језичких мудрословија у Хрватској награђује часопис Језик

Foto AP

Tako su nastale i reči "opuštaonica" koja bi trebalo da bude "velnes", "oznak" je "brend" i tako redom da se izbegne, ne daj bože, neki srbizam u hrvatskom jeziku. A svake godine stvaraoci tih mudroslovija još dobiju i nagradu časopisa "Jezik".

Naravno da nijedna od tih novih reči nije prihvaćena, i nikada neće biti, kao što neće da bude nijedna od 19 predloženih za Oskar  ove godine. "Pandemija" bi trebalo da postane "velepošast", za "respirator" je predviđena nova reč "dišnik", a ako se nekome to ne sviđa ima i zamena, "disajnik". I "samoizolacija" je dobila alternativu u reči "samoosama", a "njusleter" bi ubuduće na briljantnom hrvatskom trebao da bude "novosnik".

Ni "regenerator" više ne bi trebalo da se koristi, kada postoji alternativa "obnovnik".

"Zapozorje" pobedilo 2020.

GLUPOST ne poznaje granice ni vremenske odrednice, pa treba podsetiti da se prošlih godina vodila žestoka konkurencija da "ležeći policajac" postane "uspornik", a "tipfeler" je trebao da bude "zatipak". Ređale su se i nagrađene reči "oznak" i "bilješkinja", a prošlogodišnjeg pobednika koji je smislio zamenu za "bekstejdž" sa krasnom hrvatskom reči "zapozorje" još uvek građani pamte, jer je, naravno, ušla i u svakodnevni govor.

Nije to naravno sve, pa jezikoslovci predlažu da "korektor" postane "prebrisač", a "skrinšotati" bi ubuduće trebalo zvučati kao "preklikati". I onda veliko finale, svima onima koji se hvale da su veliki pisci trebalo bi reći da se "šekspiraju".

Na taj konkurs za nove hrvatske reči, koji se organizuje svake godine, pristiglo je 244 predloga, a ugledni jezikoslovci izabraće najbolji. Nagrade zbog krize biće nešto umanjene, pa će najbolji predlog biti honorisan sa svega nešto više od 500 evra.

Čak 166 predlagača nada se da će sredinom marta odneti prestižne nagrade i da više niko neće spominjati stakloplastiku koja štiti od kihanja, već ispravnu hrvatsku reč "hihobran". I "tabu" nije baš u redu govoriti, znatno je bolje reći "zabranjenica", a oni koji su do sada koristili tuđicu "lokdaun" sada imaju na raspolaganju hrvatske reči "društvostaj" ili "obustavka". Tako će i "solarna ploča" postati "suncozor", a osoba koja govori rukama gluhonemim osobama "rukozborac". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a