DA LI BISTE RADIJE SEDELI PORED SRBINA, ILI ROMA IZAŠLOG IZ ZATVORA?! Skandalozan zadatak dat đacima na času veronauke u Hrvatskoj

Srna

05. 03. 2021. u 12:21

VEROUČITELJICA u osnovnoj školi kod Rijeke podelila je deci pismeni zadatak u kojem su zajedno navedeni srpski vojnik iz BiH, homoseksualac, Rom, nemačka prostituka...

ДА ЛИ БИСТЕ РАДИЈЕ СЕДЕЛИ ПОРЕД СРБИНА, ИЛИ РОМА ИЗАШЛОГ ИЗ ЗАТВОРА?! Скандалозан задатак дат ђацима на часу веронауке у Хрватској

Foto: Printskrin

Ona je podelila učenicima ispitni listić i upitala da li bi u vozu na dužem putovanju sedeli pored starijeg sveštenika sa Biblijom u rukama ili pored homoseksualca, srpskog vojnika iz BiH, prostitutke iz Berlina, Indijke sa jednogodišnjim detetom...

Zadatak problematizuje i "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", pominje se i "hrvatski tajkun".

Među ponuđenima su i lekar koji obavlja pobačaje, računarski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, te mladi umetnik koji boluje od side.

Foto: Printskrin

Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi: "Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb-Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu sa još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš da biraši kao saputnike u svom kupeu".

Zatim ona navodi moguće saputnike i traži od učenika da navedu tri osobe sa kojima bi hteli i one sa kojima ne bi putovali.

Nakon što je zadatak osvanuo na nekim društvenim mrežama, Sandra Krpan, direktor Osnovne škole "Milan Brozović Kastav", priznala je da su učenici osmog razreda imali takav zadatak, kao i da je od veroučiteljice zatražila da objasni taj postupak, prenosi portal "Indeks".

Veroučiteljica tvrdi da je nastavni listić upotrebila kako bi učenike naučila da "ne trebaju imati predrasude prema ljudima", prenosi Krpanova uz opasku da se njena ustanova "apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Mile

05.03.2021. 13:05

1. Srpski vojnik , nas covek da imamo drustvo na dugom putu , nista bolje od zemljaka u tudjini . 2 . Nemacka seksualna radnica , dug je put do Indije 3. Turska glumica - sve je bolje od Hrvatskog svećenika i njihovog tajkuna .

Roki

05.03.2021. 14:43

Sta jé slicno izmedju Tutsi, Hrvata I Hutu jedinki? Sve trip grupacije su pocinili genocid od bar 500 000 nevinih naj okrutnijim divljackim metodama.

Pero

05.03.2021. 17:20

Radi se o EU projektu PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja. Analiza predrasuda i u kurikulumu Vjeronauka Na stranici PRACTICE projekta, moguće je pronaći i ogledni primjer vježbe EURO-RAIL A LA CARTE. U oglednom primjeru, također se kao nepoželjan putnik nudi srpski vojnik iz Bosne, zatim poljska prostitutka iz Berlina, Rom nedavno izašao iz zatvora, mladi HIV pozitivan umjetnik, itd.