"BAŠ ME BRIGA!" Šta u Zagrebu pričaju o Jasenovcu: Tamo su stradali Hrvati i Jevreji (VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2021. u 16:33

БАШ МЕ БРИГА! Шта у Загребу причају о Јасеновцу: Тамо су страдали Хрвати и Јевреји (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Radio televizija Republike Srpske svojevremeno je sprovela anketu među građanima Zagreba sa pitanjem da li znaju ko je najviše stradao u Jasenovcu i šta za njih znači Jasenovac.

Za gotovo sve učesnike ankete, njih desetak uglavnom starijih osoba, najveći stradalnici Jasenovca su Hrvati i Jevreji.

Jedna Zagrepčanka je rekla da se “govorilo da su to Srbi, ali da je broj upitan”.

Ista pitanja RTRS je postavio i među nekolicinom akademskih građana Zagreba, ispred tamošnjeg Filozofskog fakulteta.

A odgovori su: ”Ne znam”, “Nemam pojma šta Jasenovac znači – ne puno” ili “Jasenovac? Idem na kolokvijum sada, ne mogu da razmišljam o tim stvarima”.

Zatim momak koji ulazeći u zgradu fakulteta sa osmehom kaže:”Idem na predavanja”, a njegov kolega potom na isto pitanje odgovara:” Baš me briga, to mi ne predstavlja nikakvu važnost…”

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Ono što sistem koncentracionih logora Jasenovac-Donja Gradina izdvaja od ostalih u Drugom svetskom ratu, jeste cinjenica da je funkcionisao i jedini logor za decu, a njih oko 20.000 nije docekalo slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Syam

22.02.2021. 19:32

Njih ne mora da bude briga. To je njihova stvar I mi ne treba da od njih to I ocekujemo. Ali mi to trebamo da ocekujemo od nas samih jer se o nasim zrtvama radi. Pored Srba pravoslavaca, ti Romi I Jevreji, su ipak SVE Srbi I nas treba da bude briga za sve nase zrtve.

GOKSI

22.02.2021. 20:17

Срби се и даље чуде што хрвате не занима Јасеновац и што као не знају шта се тамо догодило. Наравно да знају и да због тога не осећају никакав проблем. Они су константа.