HRVATI ŽELE RUSKO CEPIVO: Uprkos zabrani Evropske komisije da članice EU same nabavljaju vakcinu

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

16. 02. 2021. u 17:51

ХРВАТИ ЖЕЛЕ РУСКО ЦЕПИВО: Упркос забрани Европске комисије да чланице ЕУ саме набављају вакцину

Foto EPA

UPRKOS zabrani Evropske komisije da članice EU same nabavljaju vakcinu Hrvatska je u pregovorima sa Moskvom da u najskorije vreme skupi veću količinu Sputnika V.

Ne spominju se količine, ali se navodno radi o 500.000 doza za prvu porudžbinu koja bi trebala da bude realizovana početkom marta.

Vakcinisanje u Hrvatskoj ide izuzetno sporo, jer vakcina nema dovoljno. Za sada se isporučuju američke vakcine Fajzer i Moderna i AstraZeneka, ali sve je to nedovoljno da se do leta vakciniše 70 odsto hrvatskih građana. To je cilj kako bi turistička sezona bila bezbedna, pa se ne isključuju mogućnost da će Hrvatska naručiti i dodatne količine ruske vakcine.

Da se vode pregovori potvrdili su i u ruskoj ambasadi u Zagrebu, izrazivši spremnost da vakcina bude izručena u najskorije vreme ako Zagreb to zvanično zatraži. U ambasadi kažu da nabavka vakcine nema nikakvu političku pozadinu, dok se hrvatske vlasti za sada ne izjašnjavaju u kojoj je fazi dogovor. Ostaje naravno da se oglase i evropski regulatori kada je reč o ruskoj vakcini, ali ako će se to čekati onda Sputnik V neće tako brzo doći u Hrvatsku.

Dok se čeka vakcina iz dana u dan otkriva se u Hrvatskoj da su se mnogi vakcinisali preko reda, a najčešće se reč o političarima i uglednim pojedincima. Na dugoj listi našao se i bivši ministar Slavko Linić, a pretpostavlja se da je čak 4000 osoba vakcinisano iako nisu bili na redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)