SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu

Novosti online

15. 02. 2021. u 11:23

U AVGUSTU 2014. godine, prva od 220 borbenih vozila MRAP, koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Države, stigla su u Hrvatsku vojsku.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ: Американци им дали оклопна возила вредна 100 милиона долара, Хрвати их пустили да иструну

Foto: Jutjub/deran derannada

Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je iz budžeta platila 2,5 miliona evra PDV-a.

Šest i po godina kasnije, u februaru 2021, oko 50 ovih vozila bilo je parkirano u dvorištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru. Kao što su bili parkirani u leto 2014. godine, tako stoje i danas. Po kiši, snegu i suncu, vozila nekada vredna oko 25 miliona dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.

Delimično su pokriveni ceradama, a sa nekih su uklonjeni točkovi, verovatno za zamenu na polovnim vozilima. Ministarstvo odbrane se ne oglašava o ovome. Prema nezvaničnim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Posle šest i po godina izlaganja svim mogućim atmosferama i nekorišćenja, dovođenje u radno stanje jednostavno bi bilo preskupo.

Pored toga, oružane snage su očigledno zaključile da su ta vozila u višku i da im nisu potrebna, što pokazuje samo loše planiranje potrebnih količina kada je dogovorena donacija. Naime, tada su prvo stigla 162 vozila, a zatim je dogovoreno još oko 50. Tačno onoliko koliko šest i po godina stoji neiskorišćeno na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će neke od njih rasporediti specijalne snage MUP-a, ali to se nikada nije dogodilo.

Nakon isporuke u Hrvatsku i predstavljanja javnosti, sva vozila prebačena su u Remontni zavod. Tamo je trebalo da se izvrši redovna služba, da se oboje u zeleno, neki od njih da se naoružaju i nadograde VHF komunikacionim uređajima. Ali ubrzo je utvrđeno da su vozila imala jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su balistički prozori na trećini vozila neispravni. Ova vozila su korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku, a s vremenom je jedan broj njih morao da bude zamenjen balističkim višeslojnim staklom zbog isteka životnog veka ili pojave raslojavanja, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena. Kako tokom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su prozori na delu vozila neispravni, to je potvrđeno tek nakon preuzimanja u Hrvatskoj. Zbog toga je oko 70 vozila završilo na travnjaku Remontnog zavoda. Tu su stajali dve i po godine, sve dok 2016. Ministarstvo obrane nije kupilo 120 različitih vrsta neprobojnog stakla za 48 vozila, vrijednih 150.000 evra

Uz to, kupljeni su prozori za još 80 vozila, vrednih oko 4 miliona kuna. Dakle, dodatnih 5 miliona kuna potrošeno je samo na staklo. Prozori su naknadno nabavljeni jer nisu bili uključeni u komplet rezervnih delova ugovorenih sa vozilima. Tada je nabavka trebalo da bude brza i jeftina. Naime, te 2014. godine načelnik Generalštaba general Drago Lovrić tvrdio je da je sa Amerikancima postignut dogovor o razmeni informacija o rezervnim delovima putem informatičkog programa i da će Hrvatska vojska biti na nivou snabdevanja SAD-a trupe. „Dakle, najjeftinije i najbrže moguće“, zaključio je tada Lovrić. Međutim, ispostavilo se da bi kupovina stakla u direktnom dogovoru sa Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnog tendera, pa su nabavljeni direktno od proizvođača u Izraelu koji ih takođe isporučuje američkoj vojsci.

Kada su vozila isporučena, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku bio 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. Ali ubrzo se ispostavilo da su troškovi mnogo veći. Uz oko 650.000 evra za stakla, za nadogradnju VHF komunikacijskih uređaja plaćeno je oko 200.000 evra. Dakle, samo za staklo i VHF uređaje potrošeno je dodatnih milion dolara, a tu su i troškovi farbanja vozila. Sada se ispostavlja da je planiranje takođe bilo loše i da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a njihova popravka je očigledno ocenjena kao preskupa.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

AMERI SU TRAZILI I PRONASLI GROBLJE ZA SVOJ OTPAD

15.02.2021. 11:47

Donirali su im potpuno izrabljena vozila, koja su upotrebljavana u pustinjama avganistana i Iraka. Kome ameri pomazu, taj ima sjajnu buducnost, kao sto je danas ima Avganistan, Irak i Libija, ah zaboravio sam Ukrajinu, i oni su na najboljem putu da prosperiraju kao i gore navedene drzave.