ZENIČKA BOLNICA KORONA ŽARIŠTE: Zaražena 32 doktora i 40 medicinskih sestara

Tanjug

26. 10. 2020. u 18:35

ЗЕНИЧКА БОЛНИЦА КОРОНА ЖАРИШТЕ: Заражена 32 доктора и 40 медицинских сестара

Foto: Depositphotos

U KANTONALNOJ bolnici Zenica virusom korona zaražena su 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji, dok je još pedesetak lica u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima, što usložnjava rad ove zdravstvene ustanove, navodi direktor te bolnice Rasim Skomorac.

On je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati lečenje, preglede i kontrole zaraženim korona virusom, ali i drugim pacijentima.

Naglasio je da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika obolelih koji su smešteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

Više od 70 odsto zaraženih pacijenata ima potrebu za podršku kiseonikom, a šest je na respiratoru, navodi RTRS.

Kantonalna vlada dala je saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za virus korona za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj.

Vlada je u petak odobrila 306.000 KM kojima će biti finansirana nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, kao i 6.000 ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mesec dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)