CRNE PROGNOZE HRVATSKOG EPIDEMIOLOGA: Očekuje i do 2.000 zaraženih dnevno, Zagreb će morati da pooštri mere

Tanjug

19. 10. 2020. u 07:44

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ХРВАТСКОГ ЕПИДЕМИОЛОГА: Очекује и до 2.000 заражених дневно, Загреб ће морати да пооштри мере

Foto: Printscreen

EPIDEMIOLOG i član Naučnog saveta hrvatske vlade, Branko Kolarić, kaže da je moguće da u Hrvatskoj bude i 2.000 novozaraženih dnevno.

- S 500 smo došli na 1.000, tako da nije nemoguće da i 2.000 dostignemo - rekao je sinoć Kolarić i istakao kako neodgovorno ponašanje dovodi do toga da zdravstveni sistem postane preopterećen, što ga zabrinjava.

- Pitanje je hoće li mere dovoljno smanjiti broj novozaraženih, a kažem, ja sam zabrinut da zdravstveni sistem može brzo postati preopterećen. S ovako ubrzanim porastom sistem može biti brzo ugrožen - rekao je epidemiolog.

U Hrvatskoj je u nedelju bilo 548 hospitalizovanih, a Kolarić navodi da, kako se veći broj korona pacijenata leči, onda ima i nešto manje kapaciteta za ostale bolesti koje treba lečiti.

Ovog trenutka, istakao je, ne treba opet aktivirati Arenu s dodatnim krevetima.

- Ali nije isključeno da neće trebati, i oni šatori ispred KB-a Dubrava i Arena. Za sada još ne - kazao je Kolarić.

Komentarisao je i činjenicu da je sve više zaraženog medicinskog osoblja i da se postavlja pitanje ko će raditi.

- LJudi imamo toliko koliko imamo i sigurno će i Ministarstvo zdravstva i Štab preraspodeliti ljude, ali ne možemo izmisliti ljude kojih nema - rekao je Kolarić.

Na pitanje mogu li se očekivati strože mere u Hrvatskoj od ovih koje su trenutno, kazao je kako veruje da ćemo morati postrožiti mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)