METAK U TELU KAO USPOMENA: Ranjenom policajcu iz Zagreba lekari ne mogu da izvade jedan kuršum

Novosti online

13. 10. 2020. u 18:52

МЕТАК У ТЕЛУ КАО УСПОМЕНА: Рањеном полицајцу из Загреба лекари не могу да изваде један куршум

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

LEKARI KBC Sestre milosrdnice iz tela mladog policajca ranjenog na Markovom trgu u Zagrebu izvadili su tri metka, no duboko u čašici, blizu kostiju, vena i arterija, nalazi se četvrti metak. Rizik njegovog vađenja trenutno je prevelik, pa će metak do daljnjeg tamo i ostati.

Kako je rekao direktor KBC Sestre milosrdnice, prof.dr Mario Zovak, dok je policajac akutno povređen, vađenje metka jednostavno ne dolazi u obzir, jer da bi se do njega došlo, morale bi se povrediti druge strukture u organizmu, i komplikacije bi bile daleko veće. Tako da će se četvrti metak vaditi jednoga dana, koji je sada nemoguće precizirati, a policajac će morati da živi s njim.

- Imamo mnogo iskustva od rata, išli smo svojevremeno na terene i operirisali naše mladiće. Tako da sa sigurnošću možemo reći da mladom policajcu metak uopšte neće smetati, a organizam će s vremenom napraviti čauru oko tog metka u čašici. Rana je sada otvorena, očišćena i drenirana, pa ako ne bude infekcije u narednih sedam do deset dana, kasnije je sigurno ni neće biti – kaže prof.dr Zovak.

Psihijatar dr Herman Vukušić, koji ima veliko iskustvo u radu s ratnim veteranima, kaže da psihičke posledice kod policajca mogu biti dugotrajne.

- On je proživeo temeljni kriterijum za PTSP, a to je direktna životna ugroženost. Stoga bi, čim se fizički oporavi, s njim trebalo početi raditi na ovom psihičkom delu. Cilj toga je prevenirati razvoj mogućih duševnih posledica – kaže dr Vukušić, dodajući, kako ne bi bilo zabune, da policajcu ne treba psihijatrijska pomoć, već psihološka medicina koja ima niz tehnika za već spomenutu prevenciju sprečavanja razvoja duševnih posledica kod ovakvih traumatičnih događaja.

Policajac je uplašen i zabrinut zbog svog zdravstvenog stanja, što je razumljivo, ali je generalno u dobrom psihičkom stanju.

Da podsetimo, Danijel B. pucao je juče na policiju iz automatske pušte na Markovom trgu i teško ranio jednog pripadnika organa reda. Kako se navodi, napadač je potom izvršio samoubistvo.

(24 sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)