SITUACIJA U HRVATSKOJ DRAMATIČNA: Slovenija upozorava svoje građane

Novosti online

19. 08. 2020. u 17:00

СИТУАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ ДРАМАТИЧНА: Словенија упозорава своје грађане

Novosti

PORTPAROL Vlade Slovenije Jelko Kacin rekao je kako će Vlada u četvrtak odrediti rok za povratak slovenačkih državljana iz Hrvatske kako bi izbegli karantin.

Vreme koje će im dati Vlada da se vrate biće do kraja ove sedmice „a možda i nešto više“, ali to zavisi i od broja novozaraženih u Hrvatskoj, kazao je Kacin.

Dodao je kako je u Hrvatskoj, s obzirom na današnji opet rekordni broj novozaraženih „dramatično“ i da je „sve manje manevarskog prostora“.

- Broj novozaraženih u Hrvatskoj opet se jako povećao, opet se očekuju rekordne brojke - kazao je Kacin, dodavši da je hrvatskim novinarima koji su ga nedavno na Krku pitali hoće li Slovenija Hrvatsku staviti na svoju crvenu listu epidemiološki nesigurnih destinacija kazao da će se „Hrvatska staviti sama“ na tu listu ako ne preduzme drastičnije mere za obuzdavanje epidemije.

- Čini se da broj novozaraženih u svim hrvatskim županijama raste i da stoje naše ocene da je u Hrvatskoj pre nekoliko dana počeo novi mnogo jači talas epidemije.

Kako je rekao, videće se kako će reagovati Hrvatska Vlada.

Dodao je da će se Slovencima koji su sada u Hrvatskoj dati „dosta vremena“ da se vrate kući i izbegnu karantin, ali i da se izbegnu zastoji i gužve na granici, no da više od toga ne može precizirati jer će krajnji rok za povratak u dogovoru za epidemiolozima koji stanje prate odrediti Vlada.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeleženo 37 novih slučajeva virusa korona, a slovenačka Vlada tvrdi da je od toga trećina „uvezenih“ slučajeva, i to najviše iz Hrvatske.

Kacin je za Slovenačku televiziju rekao da na savetovanju Vlade i epidemiologa u sredu razgovaraju samo o stanju u Hrvatskoj, te da Vlada za sada bez obzira na trend rasta slučajeva u Sloveniji i skori početak školske godine ne razmatra neke druge restrikcije zbog kovida 19.

U Hrvatskoj je danas zabeleženo još 219 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je rekord od početka pandemije, a dve osobe su preminule.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)