MILOŠEVIĆ U VRHU VLASTI: Predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević biće potpredsednik hrvatske

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

14. 07. 2020. u 06:45

МИЛОШЕВИЋ У ВРХУ ВЛАСТИ: Председник Српског народног већа Борис Милошевић биће потпредседник хрватске

Foto: Fejsbuk

PRAVNIK iz Šibenika i predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević biće potpredsednik hrvatske vlade i ubuduće jedan od najbližih saradnika novog premijera Andreja Plenkovića, dok će ga u Saboru zameniti Anja Šimpraga, zamenica šibensko-kninskog župana.

Milošević će biti zadužen za društvene delatnosti, manjinska i ljudska prava.

Reč je o iskusnom političaru koji se poslednjih godina afirmisao u zaštiti prava Srba u Hrvatskoj.

Ulaskom Anje Šimprage u Sabor, SDSS će u hrvatskom parlamentu imati kao predstavnike dve žene, Šimpragu i Draganu Jeckov, uz Milorada Pupovca.

- Idemo sada da razgovaramo o svemu i da usaglasimo programe i funkcionisanje koalicije - rekao je Pupovac nakon izbora Miloševića u uži kabinet vlade.

Miloševića su za mesto potpredsednika vlade podržali, uz HDZ, i ostali partneri u vladi, Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Šta će se prvo naći na dnevnom redu resora kojim će Milošević koordinisati, teško je reći, jer pre toga prvo treba izglasati vladu i doneti zajednički program svih koalicionih partnera. Ali, očekuje se da će se novi potpredsednik zalagati da se nastave programi važni za manjine, između ostalih i srpsku, što konkretno znači da se za sela gde žive Srbi i u kojima još nema struje, izvrši elektrifikacija.

Isto tako će se veća pažnja posvetiti i povratku izbeglih, pitanju imovine, ali i položaja pripadnika manjina kada je reč o zapošljavanju.

Foto: Novosti arhiva

Andrej Plenković

Oko svega toga Boris Milošević ima i veliko iskustvo. U parlamentu je već bio potpredsednik Odbora za lokalnu samoupravu, a u vladi Zorana Milanovića bio je pomoćnik ministra uprave, a na tom se mestu zadržao i kada je HDZ preuzeo vladu.

Sve vreme se zauzimao i za upotrebu ćirilice, a sigurno je da će, možda i veoma brzo, doći na dnevni red inicijativa iz redova manjina da se trajno i u svim prilikama zabrani isticanje ustaških simbola, pa i pozdrava "Za dom spremni". Pogotovo kada je sada jasno da će i Austrijanci zabraniti okupljanja na Blajburgu.

Milošević važi za političara koji ima dobre odnose i sa desnim i sa levim blokom. Radio je i kao sekretar Opštine Kistanje, a u Srpskom narodnom veću je organizovao davanje pravne podrške Srbima u Hrvatskoj.

Živi u stanu od 70 kvadrata, a njegova supruga radi u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

Nakon Slobodana Uzelca, Boris Milošević je drugi srpski političar koji će postati potpredsednik hrvatske vlade.

ZA SVOJA PRAVA

U nedavnom razgovoru za "Novosti", Milošević je rekao da je prioritet srpske zajednice da se svi zajedno bore protiv onih koji joj žele doći glave.

- Borićemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i društvo jednakih - rekao je tada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mario Marinjo Martucci del Tintoretto

14.07.2020. 07:47

Kao i Milanovic i svi oni sa srpskim korenima u rvatskoj ,mozda i on odlepi da bi se umilio pucanima ,pa pocne Srbiju nazivati ,,sakom jada,,....Bilo bi odlicno da gresim

Miki Zg

14.07.2020. 21:11

Neki ljudi ( mnogi ) imaju potrebu da nešto pišu -demokracija ,ali nemaju pojma o temi .Srbi-pravoslavci su nacionalana manjina u svojoj državi Hr. ( bili narod ) i znamo o najvećem etničkom čišćenju u EU -nacionalni praznik Hr.U ovom trenutku uz političkog pobjednika u Hr.

Zippo

15.07.2020. 07:18

@Miki Zg - Ti si Miki Zg Hrvat, isto kao ja Svemirac. Odaju te rijeci i sintaksa. Mi ne kažemo ‘ mnogi’ već , puno njih, ili “ imaju potrebu DA nešto napišu “ kod nas se kaže : imaju potrebu kako bi nešto napisali”... mi ne dadačemo za tvoju informaciju! Slab ti je pokušaj imitacije