Zvanični početak kampanje za izbore u Hrvatskoj: Napadima na Srbe jačaju rejting

J. KERBLER

17. 06. 2020. u 21:21

SDSS ima najviše šansi da njihova tri poslanika uđu u Sabor

Званични почетак кампање за изборе у Хрватској: Нападима на Србе јачају рејтинг

Foto: Novosti arhiva

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

UVERTIRA kampanji za izbore u Hrvatskoj prošla je u znaku grubih napada na manjine, pre svega srpsku i njenog lidera Milorada Pupovca i jalovih rasprava treba li, ili ne, zabraniti ustaški pozdrav "Za dom spremni!" Zvanična kampanja startuje danas, ali do sada se od velikih stranaka, pre svega HDZ-a i SDP-a koji je okupio Restart koaliciju, nije čulo ništa što bi posebno privuklo građane da 5. jula izađu na izbore.

Od srpskih stranaka SDSS opet ima najviše šansi da njihova tri poslanika uđu u Hrvatski sabor. Kandidati su Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević i njihovi zamenici Dejan Mihajlović iz Krnjaka, Mile Horvat iz Kneževih Vinograda i Anja Šimpraga iz Ervenika. I kod predaje kandidacionih lista prevladavale su teme o poslednjim događajima u Hrvatskoj, a sam Pupovac je rekao da bi rado svoja 24 časa prepustio nekom drugom.

"BIZNIS"

STRANAČKA obećanja su gotovo apsurdna, pa HDZ želi da osnuje državnu agenciju koja bi iznajmljivala privatni smeštaj na Jadranu, a SDP agenciju za najam stanova i soba.

SDSS će u kampanji najviše govoriti o potrebi regionalnog i ujednačenog razvoja krajeva u kojima žive Srbi u Hrvatskoj. Očito je i da će neke stranke i koalicije, kao što je Domovinski pokret pevača Miroslava Škore, i dalje pokušavati da dobiju podršku desnog korpusa napadajući Pupovca i SDSS.

Ukupno je 190 lista, više nego pre četiri godine, i 17 kandidatura iz redova manjinskih stranaka, s tim da su mnoge partije na listama istakle daleko više muškaraca nego žena. Šef HDZ-a Andrej Plenković na liste je stavio i svoje do juče stranačke protivnike, kakvi su bivši šef diplomatije Davor Ivo Štiro i Miro Kovač. Na listi je i Stevo Culej, poznat po izjavama uperenim prema Srbima u Hrvatskoj, dok je šef SDP-a Davor Bernardić izostavio mnoge koji su do sada pokretali neuspešne postupke za njegovu smenu. Stavio je na liste mnoga nepoznata imena, a nije želeo ni televizijski duel sa Plenkovićem. Miroslav Škoro je na listu Domovinskog pokreta stavio razno društvo, od svoje sestre do komičara Davora Dretara Drelea koji je ulazak u politiku obeležio otvaranjem "domoljubne pečenjare".

U dosadašnjim raspravama čule su se osude opozicionih vođa da je HDZ vodio zemlju tako da mladi ljudi beže glavom bez obzira, pa je Ivica Puljak iz stranke Pametno rekao da je Hrvatska bila u Jugoslaviji najperspektivnija zemlja, a sada je najlošija u EU. Među temama se našla i reforma obrazovanja iz davnih vremena Stipe Šuvara, koji je već dugo mrtav, a ministar pravosuđa iz Plenkovićeve vlade Dražen Bošnjaković smatra da zabrana ustaškog pozdrava nije najbolje rešenje. Dosadašnji ministar odbrane Damir Krstičević najavio je da definitivno napušta politiku, dok ambicije pokazuje bivša pevačica grupe "Magazin" Ljiljana Nikolovska.

Ankete pokazuju da su HDZ i Restart koalicija izjednačeni, pa će odluka biti tek u foto-finišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a