PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ DRUGAČIJE VIDE HRVATSKU: Za premijera Singapur, za predsednika katastrofa

UOČI izbora u Hrvatskoj koji će najverovatnije biti u maju za premijera Andreja Plenkovića Hrvatska je kao Singapur, dok šef države Zoran Milanović tvrdi da je reč o katastrofi.

ПЛЕНКОВИЋ И МИЛАНОВИЋ ДРУГАЧИЈЕ ВИДЕ ХРВАТСКУ: За премијера Сингапур, за председника катастрофа

Foto: Tanjug/Hina/Mario Strmotić/Edvard Sušak

Ne stišava se bura reakcija nakon imenovanja sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, a sledeće subota u Zagrebu će se održati veliki protest građana koji misle da je ugrožena demokratija u državi.

- Sve ovo je katastrofa i ima elemente tragedije. Ovakva razina srozavanja, gde se jednog bukača gura na čelno mesto represivnog aparata je nezabeleženo u Hrvatskoj - smatra Milanović, koji proglašava premijera lopovom koji je manipulisao činjenicama.

Za Turudića kaže da može svašta i da je njegov izbor "kao da lisici date da čuva kokoške".

- Ovo neće prestati, proganjaću ih, Tuđman je bio sto puta veći demokrata od Plenkovića - rekao je Milanović.

Istovremeno iz glavne opozicijske stranke SDP-a čuju se najave da će premijer biti uhapšen ako izgubi izbore, a bez obzira na zvučne izjave političara vladajući HDZ još čvrsto drži vlast. Zahvaljujući i Miloradu Pupovcu i SDSS-u koji su se pokazali kao najčvršći saveznik, a lider Srba u Hrvatskoj podržao je vladu u svim kritičnim situacijama.

Dok se ređaju kritike na račun dva mandata Andreja Plenkovića on iznosi podatke koji nesumnjivo pokazuju da je u osam godina Hrvatska napredovala. Povećane su plate, ali su nekontrolisano rasle i cene, Hrvatska je delomično iskoristila evropski novac za razvoj, ali još je uvek mnogo nerealizovanih projekata. Plenković pokušava da dokaže građanima da je urađeno čudo, dok većina smatra da jedva primećuju da im je standard viši nego pre osam godina. 

Iako zvanično predizborna kampanja nije počela stranke već sada vode rat da se što bolje pozicioniraju među biračima. HDZ kao uvek ima stabilnu podršku oko 30 odsto glasačkog tela, a za ostatak, pre svega one neodlučne, prava bitka tek predstoji. Na izbore će Plenković izaći sa istim partnerima, pre svega SDSS-om, dok se čeka odluka hoće li se levica udružiti. Bez obzira šta će u narednom periodu slediti analitičari procenjuju da će HDZ sa partnerima teško obezbediti potrebnu većinu za sastavljanje nove vlade i da će trebati novi koalicijski potencijal.

- HDZ je sekta, a Plenković je Plenkušenko, dok je sve ovo pornografija - poručuje Milanović, koji bez obzira što ne ide na izbore diktira predizborni tempo i jedini je pravi protivnik sadašnjem premijeru. - Hrvatska je i dalje socijalni slučaj Evropske unije i na to smo jako ponosni - smatra predsednik Hrvatske i ne otkriva ide li i on ove godine po drugi mandat.

Plenković isto tako ne otkriva koji su mu planovi nakon izbora i hoće li ostati u Hrvatskoj ili otići u Evropu. Za većinu građana, koji su umorni od politike, to i nije tema o kojoj se mnogo govori, jer oni samo čekaju da napokon dođe vreme da Hrvatska uhvati korak sa evropskim razvijenim državama. Očito, ni posle ove serije izbora to se neće dogoditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori