BIĆE ČVARAKA I KOBASICA: Hrvati mogu da odahnu - EK im odobrila

Novosti onlajn

15. 12. 2023. u 16:50

HRVATSKO ministarstvo poljoprivrede je izvestilo da je Evropska komisija donela pozitivnu odluku kojom je omogućena trgovina svežim mesom i svinjokolj.

БИЋЕ ЧВАРАКА И КОБАСИЦА: Хрвати могу да одахну - ЕК им одобрила

Foto Z. R.

Iz Ministarstva u saopštenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Briselu Hrvatska prezentovala mere i aktivnosti sprovedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim merama kontrole ove bolesti.

- Predložene mere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Evropske komisije (EK) i država članica - istakli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mera i podizanja svesti građana koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. novembra ove godine nije zabeležen nijedan novi slučaj pojave ASK-a.

- Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske sveže meso svinja koje potiče iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska kao i deo Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za sopstvene potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja na objektima, i nakon prethodno sprovedenih veterinarskih pregleda - saopštili su iz Ministarstva, prenosi Indeks.

Nešto ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Tviteru, da će od iduće nedelje biti omogućena trgovina svežim mesom i svinjokolj, uz poštovanje biosigurnosnih i drugih uslova.

BONUS VIDEO: Mira o ukusima našeg kraja - Čvarci su srpske praline

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)