HRVATI NE PRAŠTAJU KONTAKT SA VOJSKOM SRBIJE: Ovo je saopštenje hrvatksog MUP-a nakon što su suspendovali policajca

Novosti online

11. 01. 2023. u 11:07

VUKOVARKO-sremska policija udaljila je u novembru iz službe 21-godišnjeg policajca, koji ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske, jer je preuzeo poziv Vojske Srbije za upis u vojnu evidenciju.

ХРВАТИ НЕ ПРАШТАЈУ КОНТАКТ СА ВОЈСКОМ СРБИЈЕ: Ово је саопштење хрватксог МУП-а након што су суспендовали полицајца

Foto AP

Tim povodom oglasio se hrvatski MUP i saopštio je da je policijac sa državljanstvom Hrvatske i Srbije M.Č. (21) "opravdano i po zakonu udaljen s posla jer je primio poziv za regrutaciju iz Vojske Srbije, a da prethodno o tome nije obavestio svoje nadređene".

Navode da je Policijska uprava vukovarsko-sremska reagovala na osnovu Zakona o policiji 7. novembra prošle godine i rešenjem udaljila iz službe mladića, protiv kojeg je pokrenut i disciplinski postupak, zbog „teže povrede službene dužnosti, odnosno nedoličnog ponašanja izvan službe, čime je, kako ističu, teško naštetio ugledu službe”.

Tvrde da je trenutno udaljavanje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posledice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

„Navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavestio svog neposredno nadređenog rukovodioca”, naveli su iz hrvatskog MUP.

Pojašnjavaju i da dvojno-državljanstvo nije prepreka za rad u policiji, kao i da MUP ne vodi evidenciju svojih zaposlenih koji imaju dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred telima državne vlasti Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.

- Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno može proći bezbedonosnu proveru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uslovi -  navode iz MUP-a.

 

Foto: Printskrin/Večernji list

BONUS VIDEO: MALI STEFAN NA KOG SU PUCALI ALBANCI - Ranjenog dečaka prevoze u Gračanicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije