POPISIVAČI U HRVATSKOJ UMANJIVALI BROJNOST SRBA: Rezultati iz opština Vrhovine i Civljane ne odgovaraju pravom stanju

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

01. 10. 2022. u 09:21

POSLEDNJIH dana, u Hrvatskoj se čuju mnogobrojni prigovori da popis stanovništva nije urađen profesionalno, da popisivači nisu bili obučeni, pa je primećeno i mnogo nelogičnosti koje ceo posao dovode u pitanje.

ПОПИСИВАЧИ У ХРВАТСКОЈ УМАЊИВАЛИ БРОЈНОСТ СРБА: Резултати из општина Врховине и Цивљане не одговарају правом стању

Foto N. Fifić

Tako je, na primer, popis pokazao da u opštini Vrhovine sada živi 51 odsto manje Srba nego pre deset godina, ali podaci, ipak, ne odgovaraju pravom stanju. Slično je i u opštini Civljane, gde su isključivo živeli Srbi, a popis "kaže" da u tom mestu nema nijednog pravoslavca.

Srpske stranke u Hrvatskoj i dalje se ne oglašavaju, iako je od objavljivanja konačnih rezultata popisa prošlo nekoliko dana, a pokazali su da je u ovoj zemlji 60.000 manje Srba nego pre deset godina. Ovaj katastrofalni trend nestanka naših sunarodnika iz Hrvatske, kojih je sada 3,2 odsto od ukupnog stanovništva, alarm je za uzbunu, ali i opasnost da izgube i prava iz ustavnog zakona.

Političari iz srpskih stranaka u Hrvatskoj ovih dana pomno analiziraju podatke popisa, pogotovo kada je reč o Vukovaru, kako bi ustanovili da li je bilo većih nelogičnosti pri obradi podataka, što bi i sam popis dovelo u pitanje. Ako se ništa ne promeni, ovaj popis je prvi od devedesetih godina koji bi smanjio prava srpskoj manjini u Hrvatskoj i doveo Srbe u još teži položaj. U Pakracu ubuduće ne bi imali pravo na izbor zamenika gradonačelnika, a u celoj županiji ni za izbore dožupana. Sasvim je jasno da u tom slučaju niko ne bi mogao da konkretizuje probleme Srbe koji tamo žive i mnogi već započeti projekti došli bi u pitanje.

Foto Tanjug

Ostaje i mogućnost da lokalne zajednice nastave sa primenom prava koja obezbeđuje ustavni zakon, pre svega u odnosu na dvojezičnost, čak i ako Srbi ne čine trećinu stanovništva. Ali, to je sada dobra volja Hrvata koji vode pojedine županije i gradove, pa je teško reći hoće li se i primeniti. U Vukovaru, izvesno je - neće, jer je gradonačelnik Ivan Penava već najavio da će preduzeti mere koje će Srbima u tom gradu uskratiti prava iz ustavnog zakona.

Foto D. Dozet

Iz Ustavnog suda Hrvatske dolazi inicijativa da se stečena prava ne menjaju, bez obzira na rezultate popisa stanovništva, ali kako ni do sada mnogi nisu poštovali ustavni zakon, teško da će to uraditi u trenutku kada je Srba u Hrvatskoj sve manje.

DRUGI ARŠINI ZA ITALIJANE

OSTAJE i činjenica da Italijani u Istri imaju sva prava iz ustavnog zakona, iako nisu ni blizu trećine stanovništva u tom delu Hrvatske. Prema Srbima, međutim, sprovode se sasvim drugačiji kriterijumi koji su i doveli do toga da ih je, u Hrvatskoj, danas manje nego ikada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

HITNE MERE ZBOG MOGUĆIH NESTANAKA STRUJE: U Austriji će deliti obroke ukoliko dođe do kolapsa