MAKEDONIJA ŠTEDI STRUJU: Vlada usvojila mere - Isključiti sijalice, bojler i mašine paliti samo noću

Novosti online

16. 08. 2022. u 21:23

VLADA Severne Makedonije usvojila je 16. avgusta set zaduženja državnim i javnim institucijama i preporuka građanima i privredi za štednju struje, koji će se primenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Foto: Shutterstock

- Cilj koji treba postići je smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine - rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši, a prenosi "Radio Slobodna Evropa".

On je istakao je da su prognoze da Severnu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi "lakše podneli period koji nas čeka i kako bi imali nesmetano snabdevanje električnom energijom i njeno efikasno korištenje".

Rekao je da su tim paketom nazvanim "Ušteda struje za bezbednu zimu" za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih se treba pridržavati kako bi se uštedela električna energija, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako plan ne bude ispunjen.

Prema rečima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dele se u nekoliko kategorija, pre svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).

Među brojnim preporukama je i ona da građani vodu u bojleru greju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vreme, kao i da se kompjuter ugasi posle rada i da isključuju punjači za mobilne.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima-uređaja ne treba biti niža od 27 stepeni, a u grejnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i Grad Skoplje trebaju da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbednog obima.


BONUS VIDEO: NAJBOLjI U KLASI: Tri „Super pume“ stižu u Srbiju
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest