ĆIRILICU ČUVAJU I U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Deveta dečja pesnička manifestacija održana kod Tetova

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

23. 10. 2021. u 18:31

U konaku manastirskog kompleksa Sveti Atanasije u Lešku kod Tetova podno Šar-planine na severozapadu Severne Makedonije, održana je deveta dečja manifestacija "Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku", sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije. U organizaciji Udruženja Srba i Makedonaca KUD "Branko Čajka" iz Tetova, okupljeno je 30 srpskih đaka iz osam devetoletki.

ЋИРИЛИЦУ ЧУВАЈУ И У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Девета дечја песничка манифестација одржана код Тетова

Foto G. Kondovski

Predsednica Udruženja Sonja Andonov u pozdravnom obraćanju ukazala je da se svake godine povećava broj učesnika:

- Ova manifestacija okupila je decu da kroz stvaralaštvo učestvuju u čuvanju i negovanju srpskog jezika, ćirilice, a samim tim i svog jezičkog i kulturnog identiteta.

Direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica u Vladi Severne Makedonije Milutin Stančić, ukazao je da se i na ovaj način podstiče proces uključenja što većeg broja osnovaca u program obrazovanja i preko izbornog predmeta Jezik i kultura Srba, koji je uveden 2019.

U sklopu programa deset učenika i članova dramske sekcije pri Udruženju KUD "Branko Čajka" izvelo je komad posvećen srpskom pesniku Miroslavu Miki Antiću, povodom obeležavanja 35 godina od njegove smrti.

Pored učenika triju osnovnih škola, gde se nastava redovno izvodi na srpskom jeziku, učestvovali su i đaci srpskog porekla iz sredina gde se nastava izvodi na makedonskom jeziku, kao i deo učenika iz Josifova, Čučer Sandeva, Tetova, Skoplja, Brvenice.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)