TRAŽE DA MILO BUDE RAZREŠEN: Predlog SNP skupštini Crne Gore

V. K.

11. 09. 2021. u 09:30

KLUB poslanika Socijalističke narodne partije podneo je parlamentu predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav.

ТРАЖЕ ДА МИЛО БУДЕ РАЗРЕШЕН: Предлог СНП скупштини Црне Горе

Foto Novosti

Ova stranka smatra da postoje opravdani razlozi da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrešenje šefa države.

U obrazloženju inicijative navedeno je da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već da bi to trebalo obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda. Iz te partije navode da je Đukanović takođe prekoračio nadležnosti predsednika jer se direktno umešao u poslove Mitropolije crnogorsko-primorske, čime je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti.

Iz SNP-a su naveli da je Đukanović izjavom da će biti među demonstrantima takođe prekoračio ustavna ovlašćenja. Nazivajući protivnike ustoličenja "većinskom Crnom Gorom" direktno je izazvao podelu građana. Na taj način je ličnim primerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja verskih obreda SPC.

- To je samo jedan od primera koji karakterišu dugogodišnju praksu Đukanovića da kroz podelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose unutar države - navedeno je u tekstu predstavke, u kojoj je navedeno i da je njegovo protivustavno delovanje u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović.

Inicijativu SNP potpisala je većina poslanika vlasti, osim poslanika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, navodno iz tehničkih razloga. Demokrate Alekse Bečića optužile su tu partiju da nije htela da podrži inicijativu za opoziv Đukanovića, na što su ovi odgovoriti da će glasati za inicijativu.

Procedura podrazumeva da parlamentarna većina sa najmanje 41 glasom (od 81 poslanika) usvaja predlog, koji dalje ide na Ustavni sud. Ukoliko sud oceni da Ustav nije povređen, inicijativa se ponovo vraća u Skupštinu na izjašnjavanje poslanika.

Službena poseta Hrvatskoj

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović iduće nedelje ide u službenu posetu Hrvatskoj na poziv predsednika Zorana Milanovića, javila je Hrvatska radio-televizija. Đukanović će se sastati i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)