HRVATSKA UVODI NOVA OGRANIČENJA ZA NEVAKCINISANE: Bez kovid potvrde ni u bolnice, ni u šoping centre

Novosti online

02. 07. 2021. u 22:50

VAKCINA protiv virusa korona neće postati obavezna u Hrvatskoj, niti je u planu bilo kakva izmena zakona kojom bi se to omogućilo, ali osobe koje ne budu imale kovid digitalnu potvrdu biće itekako ograničene.

ХРВАТСКА УВОДИ НОВА ОГРАНИЧЕЊА ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ: Без ковид потврде ни у болнице, ни у шопинг центре

EPA

Kako su rekli iz Nacionalnog štaba civilne zaštite, sve se može "elegantno" rešiti tako što bi se na primer u bolnicama uvela obveza da svako ko ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila zaposleni, ili pacijent, (naravno izuzev hitnih slučajeva) mora da ima kovid digitalnu potvrdu. To znači da zaposleni koji nije primio vakcinu, ili nije preležao koronu, da bi došao na posao mora da se testira svakih 48 sati. A pacijent ako nije hitan slučaj, bez potvrde ne može da uđe u bolnicu.

Potvrdio je to delom i ministar zdravlja Vili Beroš rečima da se razmišlja da se, zbog pružanja sigurnosti pacijentima, uvedu testiranja na ulasku u bolnicu, ali i da zdravstveni radnici rade koliko im traje kcovid potvrda ili da se svakih 48 sati

Očekuje se da se nešto slično propiše za ceo javni sektor, pa i šire.

- Prvenstveno idemo na to da se vakcinišu svi koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prevozu, učiteljima, profesorima, vaspitačicama, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je sprečiti širenje bolesti i stvoriti sulove da na jesen nemamo talas kakav smo imali prošle godine - objasnio je Beroš.

Foto Tanjug

Po svemu sudeći, ovo će biti način da počne da se živi po starom, normalno, barem za one koji imaju QR kod ili potvrdu kojom se dokazuje da su preležali koronu, da su vakcinisani, ili da su testirani poslednjih 48 sati.

Ovakva odluka verovatno će da važi i u šoping centrima, gde bi građani s potvrdom mogli da šetajui bez maske i bez razmaka.

Jedina razlika u odnosu na raniji život pre korone bi bilo očitavanje koda na ulazu. Vrlo je verojatno da će uskoro ulazak u sve veće prostore, koji uključuju i šoping centre, biti moguć samo uz potvrdu.

Potpredsednik Vlade i šef Štaba Davor Božinović rekao je i da je novost da se medicinske maske neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno kad se na događaju nađu samo osobe koje imaju digitalnu potvrdu.

- One će sve više biti zamena za nošenje maski - rekao je Božinović.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!