RAZBUKTAVA SE EPIDEMIJA I U PORTUGALIJI: Delta soj pravi haos, vakcinisana samo trećina stanovištva

Srna

01. 07. 2021. u 00:45

BROJ novih slučajeva infekcije virusom korona u Portugaliji povećan je za 2.362 u poslednja 24 časa, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje epidemije nakon pojave soja "delta".

РАЗБУКТАВА СЕ ЕПИДЕМИЈА И У ПОРТУГАЛИЈИ: Делта сој прави хаос, вакцинисана само трећина становиштва

FOTO: Depositphotos

Broj novih slučajeva na dnevnom nivou jednak je situaciji iz februara ove godine, kada je država bila u blokadi.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je pojava soja "delta" osnovni uzrok pogoršanja epidemiološke situacije u Portugaliji. Ovaj soj registrovan je kod više od polovine slučajeva u zemlji.

Portugalija je do sada u potpunosti vakcinisala oko 31 odsto svoje populacije. Od početka pandemije u Portugaliji je registrovano 879.557 zaraženih, dok je 17.096 umrlo. Većina novih slučajeva je u Lisabonu.

Rast broja novih slučajeva infekcije uslijedio nakon što je sredinom maja otvorena država za turiste iz EU i Velike Britanije. Mnoge firme ponovo rade, a sa početkom ljetnje sezone plaže su pune.

Velika Britanija je početkom juna uklonila Portugaliju sa liste zemalja koje ne zahtijevaju karantin, a Nemačka ju je prošle sedmice proglasila "zonom u kojoj je registrovan soj virusa" što je ugrozilo turizam.

Britanci moraju u karantin

Portugalija je saopštila da britanski posetioci moraju u karantin na 14 dana, ako nisu u potpunosti vakcinisani. Lica mlađa od 18 godina koja putuju u Portugaliju iz Velike Britanije sa roditeljem ili starateljem koji je u potpunosti vakcinisan izuzeti su od karantina.

Vlasti ubrzavaju vakcinaciju i uvele su nove restrikcije u nekoliko opština, uključujući područje Lisabona odakle se soj "delta" proširio u druge delove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024