GLASANJE U HRVATSKOJ SE USKORO ZAVRŠAVA: Izlaznost veća nego pre četiri godine (FOTO)

Novosti online

16. 05. 2021. u 19:03

GLASANjE u Hrvatskoj još traje, a pravo odlučivanja ko će u iduće četiri godine voditi njihove opšine, gradove i ko će biti u predstavničkoj vlasti biraju tri miliona i 660 hiljada birača.

ГЛАСАЊЕ У ХРВАТСКОЈ СЕ УСКОРО ЗАВРШАВА: Излазност већа него пре четири године (ФОТО)

Foto: EPA

Oni će ovom prilikom birati 425 opšinskih i 127 gradskih veća, 20 okruga skupština i skupštinu Grada Zagreba, opšinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opšinama gde su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je sigurno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali prenose hrvatski mediji.

Izbori traju od 7 do 19 sati na 6572 biračka mesta.

Na lokalne izbore do ovog popodneva izašlo je nešto više birača nego pre četiri godine, uprkos pandemiji koronavirusa, ali i posledicama koje je razorni zemljotres ostavio na Banovini.

Do 16,30 sati glasalo je 35,54 posto birača, dok je pre četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) a prenosi Inex.hr.

To je 22 hiljade birača više nego 2017., rekao je portparol i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio.

Od tri miliona i 660 000 onih s pravom glasa, svoje je biračko pravo iskoristilo milion i 210 000 birača.

Među okruzima, najbolja izlaznost je u Ličko-senjskom okrugu (47,2 posto), a najlošija u Osječko-baranjskom okrugu (33,46 %).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna