DRAGANA JECKOV: " Žene su u centru politike SDSS-a”

Novosti onlajn

13. 05. 2021. u 08:57

POTPREDSEDNICA SDSS-a Dragana Jeckov i prva na županijskoj listi za izbore 16.maja u Vukovarsko-sremskoj županiji sastala se sa udruženjima žena iz Bobote, "Jelica iz Vukovara i “Negoslavčanke”

ДРАГАНА ЈЕЦКОВ:  Жене су у центру политике СДСС-а”

Foto: Novosti

Sa više od 60-tak žena u toplom i srdačnom razgovoru vođena je diskusija o unapređenju polozaja zena.

Potpredsednica Jeckov je istakla:

- Na svome primeru znam sa kao  žena morate daleko više truda da uložite da postignete određene ciljeve. Dodajte na to kada ste još žena koja pripada srpskoj zajednici u Hrvatskoj. U startu nemate veliki manevarski prostor da Vas se doživljava kao  ravnopravne, ali to mi je bio samo dodatni podsticaj i motiv da svojim radom i trudom ostvarim moju političku agendu. Vi me najbolje razumete jer sa sličnim problemima se srećete svakodnevno. Istina je da smo svi uglavnom odrasli u patrijahalnim sredinama i da su nam od najranijeg detinjstva usađivane patrijahalne vrednosti kao ona da je ženi mesto u kući da bude domaćica, a da su društveni poslovi vezani isključivo za muškarce. Dan danas se srećemo se sa sličnim stereotipima i predrasudama, pogotovo u ruralnim sredinama u kojima većina našeg naroda u Hrvatskoj živi.

Dragana Jeckov osvrnula se na mnogobrojne probleme koji današnji status žena dodatno otežavaju.

- Problemi su konkretni i realni, nisu apstrakni. U prvom redu prioritet je obrazovanje i zapošljavanje. Bez pristupa pravom obrazovanju teže je biti konkurentan na tržištu rada i doći do dobrog posla. Ekonomsko osnaživanje žena u manjinskoj zajednici je definitivno najvažnije pitanje kome posvećujem najviše pažnje u svakodnevnon radu. Ukoliko žena nema svoj posao kao i finansijsku nezavisnost gotovo nemoguće je govoriti o bilo kakvoj ravnopravnosti. Važno je da se ispoštuje zakon o zapošljavanju predstavnika manjina u svim državnim institucijama koji je i najvažniji akt za rešavanje navedenih pitanja.

Dragana Jeckov je pozvala sve okupljene žene da na izborima 16. maja biraju SDSS.

- U SDSS-u danas imate dve saborske zastupnice žene, Anju Šimpragu iz Knina i mene.Mi  žene smo  u rukovodstvu i vodimo politiku Srba u Hrvatskoj ravnopravno sa ostalim kolegama koje nas uvažavaju. Kod drugih nije tako .Na listama nemaju predviđenu kvotu zbog čega plaćaju kazne Da li stvarno želite da takvi i brinu o vama i bore se za Vaša prava - upitala se Jeckov okupljene žene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)