U ČIKAGU ODRŽAN POMEN STRADALIM SRBIMA: Zlostavljanje ne prestaje, ljudi izloženi pritiscima, neki još nemaju ni struju

Tanjug

10. 08. 2020. u 08:44

У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПОМЕН СТРАДАЛИМ СРБИМА: Злостављање не престаје, људи изложени притисцима, неки још немају ни струју

Foto Tanjug

U ČIKAGU je u nedelju održan pomen stradalim Srbima u ratovima 1991-1999. godine u bivšoj Jugoslaviji.

U hramu Svetog Jovana Krstitelja, sveštenik Savo Bosanac, koji je i sam izgnan sa područja Zapadne Slavonije, podsetivši na stradanja Srba u Hrvatskoj u 20. veku, naglasio je da je vojnim akcijama u maju i avgustu 1995. godine dovršeno etničko čišćenje Srba koje je pet decenije ranije započeto u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Kako je prenela Srpska televizija u Čikagu, predsednik Udruženja krajiških Srba "Prelo" LJubinko Špegar je istakao da se Srbi iz Hrvatske i Federacije BiH, koji su raseljeni u 30 država po celom svetu, sećaju svojih stradalih rođaka, prijatelja i poznanika.

- Hrvatska je od 1991. godine policijskom akcijama, a kasnije i vojnim akcijama na Maslenicu, Divoselo 1993. godine, Zapadnu Slavoniju, Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju i na na 13 zapadno-bosanksih opština 1995. godine proterala Srbe, a one koji su ostali su ubijani, a imovina nemilosrdno pljačkana, paljena i uništavana - podsetio je Špegar.

On je ukazao i da su i danas, dve i po decenije posle rata, Srbi-povratnici u Hrvatskoj izloženi brojnim pritiscima, vređanjima, diskriminaciji i namernom zapostavljanju, a neki još nemaju električne energija i puta do svojih kuća.

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Max

10.08.2020. 11:24

Filozofi skupite kintu i napravite ljudima cestu. Ili im platite prikljucak za struju. Znate samo kmecati sa sigurne udaljenosti i iz debele hladovine. Sta se " junacine" ne vratite u stari kraj. Obnovite ga i zivite tamo gdje su vam kosti predaka. Sto u Kninu ne bi bio tv kanal za Srbe? Ali u Kninu se ne bi moglo srbovati kao sto se moze u Cikagu. Volite vi RSK i Srbiju ali su vam sladji dolari. Dva puta godisnje parastos da operete savjest a sve druge dane slave,rakija,Baja Mali Knindza i pijano zavijanje o izgubljenom zavicaju.