SVEMIR MU DRUGI DOM: Ruski kosmonaut Oleg Kononenko oborio svetski rekord u ukupnom boravku u svemiru (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 22:38

RUSKI kosmonaut Oleg Kononenko postavio je danas novi rekord u ukupnom trajanju boravka u svemiru, čime je preuzeo titulu rekordera od takođe Rusa Genadija Padalke koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštio je "Roskosmos".

СВЕМИР МУ ДРУГИ ДОМ: Руски космонаут Олег Кононенко оборио светски рекорд у укупном боравку у свемиру (ВИДЕО)

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Ruska svemirska agencija ranije je objavila da će danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru.

-Danas u 11.30.08 po moskovskom vremenu, Oleg Kononenko je oborio svetski rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru. Premašio je dostignuće sunarodnika Genadija Padalke, koji je tokom pet svemirskih letova akumulirao ukupno 878 dana 11 sati 29 minuta 48 sekundi, navodi se u saopštenju "Roskosmosa" na Telegramu.

Komandant kosmonautskog korpusa sada obavlja peti let u svemir u karijeri.

Očekuje se da će 5. juna u 00:00:20 po moskovskom vremenu postati prva osoba koja će provesti ukupno 1.000 dana u svemiru blizu Zemlje, dok će u junu proslaviti 60. godišnjicu u svemiru, a na kraju jednogodišnje ekspedicije, njegovo ukupno vreme leta biće 1.110 dana.

Kononenko je sada peti put na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a prvi put je tamo bio 2008. godine. Svi ostali aktivni kosmonauti ruskog tima leteli su najviše tri puta.

Kononenko je sleteo na ISS 15. septembra 2023. na svemirskom brodu Sojuz MS-24 zajedno sa još jednim ruskim kosmonautom Nikolajem Čubom i Amerikankom Loral O'Harom.

Po povratku sa prve ekspedicije na stanicu, kosmonaut je odlikovan titulama Heroja Ruske Federacije i Pilota-kosmonauta Ruske Federacije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke