SVEMIR MU DRUGI DOM: Ruski kosmonaut Oleg Kononenko oborio svetski rekord u ukupnom boravku u svemiru (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 22:38

RUSKI kosmonaut Oleg Kononenko postavio je danas novi rekord u ukupnom trajanju boravka u svemiru, čime je preuzeo titulu rekordera od takođe Rusa Genadija Padalke koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštio je "Roskosmos".

СВЕМИР МУ ДРУГИ ДОМ: Руски космонаут Олег Кононенко оборио светски рекорд у укупном боравку у свемиру (ВИДЕО)

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Ruska svemirska agencija ranije je objavila da će danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru.

-Danas u 11.30.08 po moskovskom vremenu, Oleg Kononenko je oborio svetski rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru. Premašio je dostignuće sunarodnika Genadija Padalke, koji je tokom pet svemirskih letova akumulirao ukupno 878 dana 11 sati 29 minuta 48 sekundi, navodi se u saopštenju "Roskosmosa" na Telegramu.

Komandant kosmonautskog korpusa sada obavlja peti let u svemir u karijeri.

Očekuje se da će 5. juna u 00:00:20 po moskovskom vremenu postati prva osoba koja će provesti ukupno 1.000 dana u svemiru blizu Zemlje, dok će u junu proslaviti 60. godišnjicu u svemiru, a na kraju jednogodišnje ekspedicije, njegovo ukupno vreme leta biće 1.110 dana.

Kononenko je sada peti put na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a prvi put je tamo bio 2008. godine. Svi ostali aktivni kosmonauti ruskog tima leteli su najviše tri puta.

Kononenko je sleteo na ISS 15. septembra 2023. na svemirskom brodu Sojuz MS-24 zajedno sa još jednim ruskim kosmonautom Nikolajem Čubom i Amerikankom Loral O'Harom.

Po povratku sa prve ekspedicije na stanicu, kosmonaut je odlikovan titulama Heroja Ruske Federacije i Pilota-kosmonauta Ruske Federacije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024