BITKA ZA POTOPLJENU GALIJU: Skriva blago vredno 20 milijardi dolara (FOTO)

Novosti online

08. 11. 2023. u 00:57

„SVETI gral brodoloma“ koji sadrži oko 200 tona zlata, srebra i smaragda vrlo je moguće da pluta Karipskim morem, a Kolumbija je pokrenula nacionalnu misiju da pronađe blago.

БИТКА ЗА ПОТОПЉЕНУ ГАЛИЈУ: Скрива благо вредно 20 милијарди долара (ФОТО)

Foto Shutterstock

Španska galija „San Hoze“ potonula je kod kolumbijske luke Kartagena posle okršaja sa Britancima 1708. Na brodu koji je opsluživalo 600 mornara bilo je i blago vredno današnjih 20 milijardi dolara. Brodolom je preživelo samo njih 11, a od blaga do danas nema ni traga ni glasa.

Kolumbijska vlada je 2015. godine objavila da je tim mornaričkih ronilaca otkrio da legendarni brod leži na dubini od skoro 944 metra. Prošle godine, drugi tim je vratio zapanjujuće fotografije tog savršeno očuvanog tereta, piše „Dejli mejl“.

Kolumbijska vlada je sada saopštila da će za vreme mandata predsednika Gustava Petra, do 2026. godine, izvući blago sa tog broda. Međutim, u najavi je sukob oko toga ko je vlasnik olupine. Naime, jedna američka kompanija tvrdi da je pronašla brod i polaže pravo na polovinu blaga, a i španska vlada i starosedelačka grupa imaju potraživanja.

Američka istraživačka kompanija „Gloka Mora“ tvrdi da je pronašla brod „San Hoze“ 1981. godine i predala koordinate Kolumbijcima pod uslovom da dobiju polovinu bogatstva nakon što se brod izvuče. Ali tome se 2015. godine usprotivio tadašnji kolumbijski predsednik Manuel Santos, koji je rekao da je mornarica pronašla brod na drugom mestu na morskom dnu.

„Gloka Mora“, kasnije preimenovana u „Si Serč Armada“ (Sea Search Armada), polaže pravo na polovinu blaga (oko 10 milijardi dolara), prema sporazumu o promociji trgovine između SAD i Kolumbije. Ali kolumbijski ministar kulture Huan David Korea kaže da je vladin tim otišao na lokaciju za koju je američka kompanija dala koordinate i da tamo nije pronašao nikakav trag „San Hozea“.

Stvari dodatno komplikuju tvrdnje Španije, čijoj je mornarici pripadao brod, da su njeni ljudi bili primorani da kopaju zlato i dragulje i da stoga blago pripada njima.

Galija sa 62 topa isplovila je iz Portobela u Panami na čelu flote od 14 trgovačkih brodova i tri španska ratna broda kada je naišla na britanske brodove.

Španija i Britanija su u to vreme vodile Rat za špansko nasleđe, a Kraljevska mornarica se približavala dominaciji na otvorenom moru u trenutku kada je potopila „San Hoze“.

Na fotografijama od prošle godine vidi se deo pramca prekriven algama i školjkama, kao i ostaci trupa. Oni nude najbolji pogled na blago pronađeno u San Hozeu, uključujući zlatne poluge i novčiće, netaknuto kinesko posuđe, porcelan, grnčariju, staklene boce...

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!