OVO SU NAJSMRTONOSNIJI GRADOVI NA SVETU: Na listi od 40 mesta najviše iz ove države

Novosti onlajn

12. 09. 2023. u 11:05

SAMO jedan od top 10 najsmrtonosnijih gradova 2022. nije bio u Meksiku - Nju Orleans.

ОВО СУ НАЈСМРТОНОСНИЈИ ГРАДОВИ НА СВЕТУ: На листи од 40 места највише из ове државе

Foto: Tanjug/AP Photo

Nasilje bandi, masovne pucnjave, siromaštvo i veliki broj stanovnika: sve su to neželjene karakteristike 40 najsmrtonosnijih gradova na svetu.

Većina je grupisana na zapadnoj hemisferi, pokazuju podaci, a na listi dominiraju gradovi u Južnoj i Centralnoj Americi, kao i u Sjedinjenim Državama.

- Od prvih deset, devet je u Meksiku. Kolima - glavni grad istoimene meksičke države - na vrhu je liste i iznad Tihuane, Nju Orleansa, Kejptauna, Kingstona, Port-o-Prensa i Kalija, koji se takođe nalaze na ovom sumornom spisku - piše "Dejli mejl".

Ovo je šesta godina zaredom da je Građanski savet za javnu bezbednost i krivično pravosuđe (CCPSCJ), grupa za zastupanje sa sedištem u Meksiko Sitiju, koja sastavlja godišnji izveštaj, rangirao Kolimu kao najnasilniju na svetu.

Foto: Printskrin/Google maps

Zbog Meksika, gradovi na severnoameričkom kontinentu čine 23 od 40 najnasilnijih, iako se na spisku nalazi i šest iz SAD (Nju Orleans, Baltimor, Detroit, Memfis, Klivlend i Milvoki), kao i po jedan sa Jamajke i Haitija.

Dodatnih 13 je iz Južne Amerike i četiri iz Afrike – svi su u Južnoj Africi: Kejptaun, Durban, Port Elizabet i Johanezburg.

Prosečna stopa ubistava u 40 najnasilnijih gradova na listi je 64,55 na 100.000 ljudi - više od deset puta veća od globalnog proseka od 5,36 na 100.000.

- Nekoliko gradova na listi ima brojne sličnosti, uključujući gustu i brzo rastuću populaciju, okruge prepune siromaštva i nasilja bandi, kao i agencije za sprovođenje zakona i vlade koje nisu opremljene da se pozabave ovim pitanjem - navode analitičari.

Kolima je na listu dospela 2011. godine, a sada ima 601 ubistvo na 330.329 stanovnika - odnosno 182 ubistava na 100.000 ljudi. Nju Orleans (koji je osmi na listi) ima 266 ubistava godišnje na 376.971 stanovnika (71 ubistvo na 100.000).

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

DOLINA SMRTI: Turistička atrakcija zbog rekordno visokih temperatura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)