ŽIVOT NA ZEMLJU DOŠAO IZ SVEMIRA? Objavljeno ključno otkriće na asteroidu

Novosti online

22. 03. 2023. u 11:28

DVA organska jedinjenja, neophodna živim organizmima, pronađena su u uzorcima sa asteroida Rujgu, što potkrepljuje teoriju da su neki sastojci ključni za pojavu života stigli na Zemlju na stenama iz svemira pre više milijardi godina.

ЖИВОТ НА ЗЕМЉУ ДОШАО ИЗ СВЕМИРА? Објављено кључно откриће на астероиду

Foto: Free Images Pixabay

Naučnici su saopštili da su otkrili uracil i niacin u stenama koje je sonda Hauabusa Japanske svemirske agencije uzela 2019. sa dve lokacije na Rujgu, prenosi Juraktiv.

Uracil je jedan od gradivnih elemanata koji čine RNK, molekula koje nose uputstva za nastanak i funkcionisanje živih organizama.

Nikotinska kiselina, poznata i kao vitamin B3 ili niacin, važan je kofaktor za metabolizam u živim organizmima, a takođe je otkrivena u istim uzorcima.

Uzorci sa Rujgua prebačeni su 250 miliona kilometara nazad na Zemlju u zatvorenoj kapsuli koja je sletela 2020. na australijsko tlo, zbog daljih analiza u Japanu.

Naučnici već dugo razmišljaju o uslovima koji su bili neophodni za nastanak života nakon formiranja Zemlje pre oko 4,5 milijardi godina.

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu da su gradivni molekuli živog sveta na Zemlju došli putem kometa ili asteroida.

Kada je zemlja bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama metorima i asterodima koji su donosili gomilu materijala bogatog jedinjenjima koja su pomogla da se otvori put za prve žive organizme.

 - Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, od kojih su oba od biološkog značaja, zaista prisutni u vanzemaljskim sredinama i možda su dostavljeni ranoj Zemlji kao komponenta asteroida i meteorita. Verujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji i verovatno u nastanku prvog života - rekao je astrohemičar Jasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Japanu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Nejčer komjunikejšn".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: Šta prema verovanju nipošto ne treba raditi