BIĆE PRODATA BAR ZA MILION DOLARA: Na aukciji jakna u kojoj je Bez Oldrin izašao na Mesec

V. N.

20. 07. 2022. u 06:00

POZNATA aukcijska kuća "Sotbis" najavila je za 26. jul aukciju na kojoj će biti ponuđeni na prodaju artefakti iz misija "Gemini 12" i "Apolo 11", a među njima je i čuvena jakna u kojoj je Baz Oldrin kao drugi čovek izašao na Mesec.

БИЋЕ ПРОДАТА БАР ЗА МИЛИОН ДОЛАРА: На аукцији јакна у којој је Без Олдрин изашао на Месец

Foto: EPA

Očekuje se da će biti prodata za jedan do dva miliona dolara.

Na ovoj aukciji biće predstavljeni artefakti iz lične kolekcije ovog astronauta, kao i predmeti koji su bili ključni u misiji sletanja na Mesec.

Iz "Sotbisa" je, takođe, saopšteno de je ova aukcija od velike vrednosti, jer ne predstavlja samo "svedočanstvo jednog od najvećih dostignuća", već i predmete bez kojih misije značajne za čitavo čovečanstvo ne bi bile moguće:

- Ovo su važni istorijski artefakti iz najvećeg trenutka u ljudskoj istoriji. Oni nas podsećaju na ono što čovečanstvo može da postigne.

Među glavnim stvarima na rasprodaji će biti flomaster i polomljeni vrh prekidača koji su bili od presudnog značaja da Oldrin i Nil Armstrong, prvi čovek koji je izašao na Mesec, napuste površinu Zemljinog satelita. Na aukciji će se naći i jakna Baza Oldrina, koju je astronaut nosio u misiji "Apolo 11", kada nije nošeno svemirsko odelo.

MISIJE ZNAČAJNE ZA ČOVEČANSTVO

PRVA austronautska misija sa zadatkom spuštanja ljudi na površinu Meseca bila je "Apolo 11". Lansirana je 16. jula 1969. godine, dok je misija "Gemini 12" svemirski let iz 1966. Obe misije se smatraju značajnim za čitavo čovečanstvo.

- Biće tu i NASA značka, značka "Apolo 11" i američka zastava. Pored toga biće dostupne i neke od najpoznatijih slika iz misije. Osim stvarne šetnje po Mesecu, naći će se i Bazova slika na kojoj se može videti jakna - naveli su iz aukcijske kuće.

Svemirska odela koja su Oldrin i Armstrong nosili na površini Meseca, kao i kombinezoni za letenje koje su obukli Armstrong i Kolins, nalaze se u bazi američkog nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)