KINA PIŠE ISTORIJU U SVEMIRU? Posada "Šendžou 14"na zadatku da završi radove na Tjangongu – „Nebeskoj palati“ (VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2022. u 23:59

KINESKA svemirska posada Šendžou 14 otpočela je svoju misiju, za koju poznavaoci prilika u svemiru kažu, da je najkomplikovanija do sada.

КИНА ПИШЕ ИСТОРИЈУ У СВЕМИРУ? Посада Шенџоу 14на задатку да заврши радове на Тјангонгу – „Небеској палати“ (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tročlana posada stigla je u kinesku svemirsku stanicu u orbiti, gde će imati niz zadataka, a sve u cilju da završi radove na Tjangongu – „Nebeskoj palati“.

Kako bi što bolje razumeli značaj ovog velikog svemirskog poduhvata, Branko Simonović popularizator astronomije objasnio je da je poduhvat veoma važan i on predstavlja deo završne etape u dovršavanju kineske vasionske stanice Tjengong. Ona će narednik petnaestak godina biti prostor sa koga će kineski tajkonauti vršiti istraživanja.

- Nebeska palata je zanimljivo tehničko rešenje koje se oslanja na prethodne svemirske stanice. Nju čini glavni modul, na koga su dodata dva teretna modula Ćindžou 1 i Ćindžou 2, koji su dodati tokom 2021. godine i čine postojeću okosnicu. Taj modularni princip zakačen je za svemirski brod Šendžou 14 sa tri tajkonauta sa svojim zadacima. Prvi je da pripreme dolazak 23. jula naučnog modula, a to podrazumeva da oni moraju da izađu u otvoren prostor što je jako zahtevno. Sledeći modul stiže u oktobru - istakao je Branko Simonović.

Dodaje da krajem decembra dolazi nova posada sa novim brodom i tri tajkonauta, pa će u jednom prostoru biti šest tajkonauta. Planirano je da tokom sledeće godine odlaze po dve misije sa posadom u svemir, kao i dve teretne misije za snabdevanje.

- Tokom 2023. godine planira se slanje kineskog teleskopa u orbitu, u blizinu stanice, koji će moći da se po potrebi priključi stanici, radi servisiranja. Kao i svaka vasionska stanica i ova je zamišljena da pomogne naučno istraživačkom radu, jer će se u laboratorijama obavljati niz eksperimenata, naročito mikrogravitacije, pa očekujem da će u tom segmentu biti puno noviteta, u sveri elektronapajanja i drugih., Svedoci smo ubrzanog progresa - napomenuo je Branko Simonović, popularizator astronomije.

Ističe da pored ovog lepog iza kulisa stoji politika kao i vojni prestiž i vojni angažman, pa se Kinezi oslanjaju na svoje sposobnosti i mogućnosti. To je važan simboličan momenat u i šalje se poruka velikim igračima u vasionskoj trci moći na velikoj sceni.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere