VELIKI ASTRONOMSKI TELESKOP UŠAO U GINISOVU KNJIGU REKORDA: La Palma najbolje mesto za posmatranje zvezda

Novosti online

07. 03. 2022. u 10:06

Stanovnici La Palme, španskog ostrva nedavno pogođenog razornom vulkanskom erupcijom, napokon mogu da se pohvale i dobrim vestima.

ВЕЛИКИ АСТРОНОМСКИ ТЕЛЕСКОП УШАО У ГИНИСОВУ КЊИГУ РЕКОРДА: Ла Палма најбоље место за посматрање звезда

teleskop

Ostrvljani su predstavili novu atrakciju, ogromni astronomski teleskop - Gran Telescopia Canarias - koji je toliko veliki da je zaslužio mesto u Ginisovoj knjizi rekorda kao najveći nordijski optički teleskop na svetu.

Krajem 2021. godine oblaci pepela, potoci lave i evakuacija stanovnika i turista rezultirali su zastojem turističkih zbivanja na La Palmi. I dok ostvljani uklanjaju ostatke prošlogodišnje vulkanske erupcije, turistički radnici Kanarskog ostrvlja pozivaju turiste da se vrate i posete ovo svetski poznato mesto za posmatranje zvezda.

Prečnik glavnog ogledala Gran Telescopia Canariasa iznosi nešto više od 10 metara, a nalazi se na, kako ističu gradski oci, jednom od najboljih mesta na planeti za posmatranje zvezda.

Teleskop je deo zvezdarnice smeštene na najvišem vrhu La Palme, Roque de los Muchachos, koji se uzdiže iznad oblaka na 2.426 metara nadmorske visine.

Astroturisti dolaze sa svih strana sveta da bi posmatrali noćno nebo onako kako ga ne mogu videti iz gradova. Zbog isturenog položaja i minimalnog svetlosnog zagađenja zvezdarnica Roque de los Muchachos smeštena je na jednoj od najboljih lokacija severne hemisfere za posmatranje svemira.

Od ranije je poznata ljubiteljima tamnog neba i redovno poziva turiste na posmatranje astralnih događaja, poput kiše meteora.

Osim na La Palmi astroturizam je popularan i na kanarskom ostrvu Tenerife, jer se i na vulkanu Maunt Tajd nalazi još jedna velika zvezdarnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna